Petaši intervjuirali turiste na njemačkom jeziku

U završnom projektu petog razreda učenici su s učiteljicom njemačkog jezika izašli na ulice
Baške i intervjuirali turiste na njemačkom jeziku. Pitanja koja su postavljali, sastavili su sami
na nastavi njemačkog jezika. Dojmovi koje su imali uglavnom su pozitivni. Učenici su to
doživjeli kao poučno, zabavno, ali pomalo stresno iskustvo. Naučili su kako uvijek treba imati
spremno još jedno pitanje „u rukavu“ ili barem učiteljicu u blizini.
Na kraju su se nagradili sladoledom i sve zaokružili zajedničkom fotografijom za uspomenu
na školsku godinu 2021./2022.

Samo zdravo!

U srijedu, 8. lipnja 2022., našu je školu posjetila prof. Sandra Kolonić iz organizacije Gaia Nova i održala radionicu za učenike 8. razreda. Radionica se provodi u sklopu projekta Samo zdravo!. Cilj projekta je educirati učenike o zdravim stilovima života i zdravoj prehrani, pa je tako i sama tema radionice bila vezana za zdrave prehrambene navike. Učenici su čuli mnogo toga o zdravlju i onome što na njega utječe, kao i o nekim namirnicama koje bi trebalo jesti češće i onima čiji bi unos trebalo smanjiti. Nakon teorijskog dijela, učenici su imali priliku sudjelovati u pripremi zdravog napitka i potom ga degustirati. Na kraju su učenicima podijeljene brošure – kratki vodiči o zdravim prehrambenim navikama. U prilogu donosimo nekoliko fotografija s predavanja, a u nastavku slijedi osvrt na radionicu našeg učenika Tomislava Žunića.

Radionica je započela tako da smo govorili što je dobro i što šteti našem zdravlju. Zaključili smo da je važno čuvati naše tijelo i ne kontaminirati ga nikotinom, alkoholom itd… Nakon toga smo pričali zašto nam trebaju sva vlakna i enzimi i shvatili smo da bismo svakodnevno trebali jesti voće i piti puno vode. Učili smo i o važnosti “zelenih plodova” i pogađali smo imena različitih bilja. Poslije voća i povrća smo govorili o šećeru i koliko šećera bi bilo zdravo uzimati na dan, a koliko mi uzimamo. Na kraju smo napravili zdravi smoothie od različitog voća i “zelenih plodova”. Radionica je bila odlična i preporučio bih ju svim uzrastima koji žele zdravo živjeti.

Tekst i slike: Iva Žužić

Virtualna izložba

Tijekom školske godine 2021./2022. učenici 1.razreda i učiteljica Helena Karabaić sudjelovali su u eTwinning projektu “U svijetu likovnih umjetnika 4”

Upoznali smo se sa slikarskim rukopisima: Piet Mondriana, Romera Britta, Ette Vee, Vassilija Kandinskog i Vjekoslava Voje Radoičića. 

Cilj projekta: usvajanje temeljnog vizualnog jezika poticanjem učenikova likovnog govora likovno – tehničkih sredstvima te poticanje kreativnih i izražajnih  sposobnosti kod učenika.

Naši likovni radovi biti će izloženi na završnoj školskoj priredbi, 17. lipnja u školskoj dvorani s početkom u 18:00 sati. 

Dobrodošli!

U svijetu likovnih umjetnika 4, OŠ “Fran Krsto Frankopan” PŠ Baška, učiteljica Helena Karabaić

Upis djece u 1. razred

Upisi u 1. razred OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, PŠ Baška održati će se 14. i 15. lipnja 2022. godine od 17:00 do 19:00 sati prema najbližem prebivalištu školskog obveznika prema upisnom području škole i to:

PŠ Baška – Baška, Jurandvor, Batomalj, Draga Bašćanska

Na upise je potrebno donijeti:

Ekološka akcija u  Maloj luci (Projekt InNOPlastic)

U sklopu mjeseca čišćenja krčkih plaža proveli smo ekološku akciju čišćenja Male luke u suradnji s Ponikve d.o.o.

U jutarnjim satima okupili smo se kod broda “Bura” i zaplovili prema odredištu. Vedro nebo i mirno more pratilo nas je putem do prekrasne uvale Male luke gdje smo proveli radno prijepodne u sakupljanju otpada. 

Još jednom pokazali smo ekološku osviještenost i poručili da svaki pojedinac može i mora utjecati na okoliš i njegovo očuvanje.

U ekološkoj akciji čišćenja Male luke sudjelovali su učenici 1. i 4. razreda sa svojim učiteljicama Sonjom Polonijo i Helenom Karabaić.

Posebno hvala posadi broda Bura i roditeljima koji su nam se pridružili. 

Samo zajedno možemo učiniti otok Krk bez otpada!

Projekt InNOPlastic pokrenut je sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Sva ta otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Na otoku Krku uspostavit će se monitoring i odrediti početno stanje određenih krčkih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, upotrebom robota. 

Tekst i slike: Helena Karabaić

Prvi razred u Krašogradu – cjelodnevni izlet (18.svibnja)


U prekrasnoj prirodi s mnoštvo sportsko – rekreativnog i edukativnog sadržaja u mjestu Bratina smjestio se Eko park – Krašograd.
Učenici su se natjecali u elementarnim i štafetnim igrama, poligonima, skakanju u vrećama, povlačenju konopa, traženju škrinjice s blagom i edukativnom kvizu. Najboljim učenicima u pojedinim aktivnostima dodijeljene su diplome.
Spoj igre, zabave i učenja prava su kombinacija za uspješan školski izlet.

“Bilo je fantastično!” – rekla je jedna naša učenica.

Tekst i slike: učiteljica Helena Karabaić

ŠKOLSKA EKSKURZIJA 4. R. PŠ BAŠKA

U četvrtak, 5. svibnja 2022., učenici 4. razreda PŠ Baška krenuli su na dvodnevnu školsku ekskurziju u pratnji razrednice Sonje Polonijo i učiteljice Ivane Vlahinja. Nakon odmora i marende u Ravnoj Gori uputili su se prema glavnom gradu RH.

Dolaskom u Zagreb, prošetali su Zrinjevcem prema Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u potrazi za originalnom Bašćanskom pločom, a zatim uputili na znameniti Trg bana Josipa Jelačića. Nastavili su razgled do Zagrebačke katedrale preko tržnice Dolac. Kroz Kamenita vrata put ih je dalje vodio do Trga sv. Marka i kule Lotršćak. Spustili su se do Ilice i prošetali kao pravi turisti.

Panoramskom vožnjom kroz grad stigli su do Mini polisa, prvog dječjeg grada u Hrvatskoj. Nakon igre zanimanja uputili su se u Oroslavlje i posjetili tematski Park znanosti, opremljen interaktivnim edukativnim sadržajem iz područja prirodnih znanosti.

Uslijedili su smještaj, večera i noćenje u pansionu Kozjak.

U jutarnjim satima posjetili su dvorac Trakošćan, a nakon ručka i Muzej krapinskih neandertalaca (Muzej evolucije i nalazište pračovjeka). Bio je to dan putovanja kroz daleku prošlost.

Puni dojmova i obogaćeni novim spoznajama vratili su se u Bašku.

Zahvalili su se vodiču Damjanu i vozaču Davoru na stručnom vođenju i ugodnoj vožnji, te roditeljima koji su im omogućili ovo nezaboravno putovanje.

Tekst i slike: Sonja Polonijo

Terenska nastava iz prirode

Učenici našeg šestog razreda u srijedu, 4.5. školske su klupe zamijenili sjedalima autobusa te krenuli prema Staroj Sušici  u centar za posjetitelje “Velike zvijeri”. Kroz različite moderne tehnologije 3D ispisa, računalna programska rješenja te video sadržaje učenici su otkrili zašto je baš Gorski kotar jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri. Također su se pobliže upoznali sa životnim ciklusima ovih životinja te na koji su se način ove životinje prilagodile životu u Gorskom kotaru. Nakon toga uputili smo se prema Astronomskom centru Rijeka kako bi se učenici upoznali s radom samog centra te izgledom i ulogom teleskopa. Gledanjem 3D filmova u Planetariju učenici su na zanimljiv način saznali o nastanku svemira i života na Zemlji kao i to da svjetlosno onečišćenje sve više ometa astronome u istraživanju tog beskonačnog prostora.

Tekst i slike: Martina Miloš Šamanić

Proljetni praznici

Dragi učenici i roditelji!

Danas je odrađen posljednji radni dan i od sutra se možete posvetiti odmoru i druženju sa svojim obiteljima.

Nastava nakon proljetnog odmora učenika počinje u ponedjeljak, 25.travnja po redovnoj satnici.

Budući da je pred nama i veliki blagdan svima od srca želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

Gostovanje Ri Teatra i Udruge Hepatos u Područnoj školi Baška

U petak 8. travnja 2022. učenike 8. razreda posjetili su glumci iz Ri Teatra te psihologinja Ivana Host iz Udruge Hepatos u Rijeci u okviru projekta Kazališne priče na otocima.

Učenici su imali priliku gledati predstavu Boca istine, edukativnu predstavu usmjerenu na prevenciju konzumacije alkohola kod djece i mladih. Kroz predstavu se na zanimljiv i mladima razumljiv način uz korištenje humora pokušava objasniti kako ovisnost o nekoj supstanci može i utječe na nečiji život i kako na sve to reagira naše tijelo.

Nakon predstave psihologinja Host održala je radionicu na temu alkohola i kritičkog mišljenja. Cilj provedene radionice je informiranje, educiranje i poticanje kritičkog mišljenja u odnosu na rizična ponašanja, s naglaskom na korištenje alkohola.

Učenici su sa zanimanjem pratili predstavu i aktivno sudjelovali na radionici. Nadamo se da će ovakvih projekata biti još i veselimo se budućoj suradnji.

Tekst i slike: Iva Žužić