Robotika na prstenac 2019.

Dana 11.05.2019. godine održana je prva ovogodišnja Trka na prstenac u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli u organizaciji Društvo za robotiku Istra.

Ove su godine na natjecanju sudjelovale 23 ekipe,   69  učenika osnovnoškolskog uzrasta. Sve su to  zaljubljenici u robotiku, a  pristigli su iz Fažane, Čavla, Barbana, Krka ,Punta, Baške, Opatije , Pule i Medulina.

U okviru ovogodišnje sedme Robotrke na prstenac , osim u Puli , planirana su natjecanja 08. lipnja  u Opatiji i završno natjecanje 17. kolovoza 2019. u Barbanu.

Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani informatičari  okupljeni u tročlane ekipe. Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina: ručno, poluautomatski i kamerom.

Na kraju svake  utrke pojedinačni bodovi svakog natjecatelja  zbrajaju  se, a pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova. 

Ove godine ekipni rezultati bile su :


Nakon sve tri održane utrke, proglašava se slavodobitnik na zadnjoj utrci u Barbanu. Pojedinačni rezultati na prvoj utrci u Puli bili su:

Posjet službenika američke ambasade

U sklopu inicijative Meet US, u četvrtak 9. svibnja 2019., našu su školu posjetili zaposlenici američke ambasade iz Zagreba (Embassy of the United States Zagreb – Croatia).

Američka službenica Alison Carragher, porijeklom iz Floride, bila je u pratnji Thomasa Kezelea, koji je hrvatski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi u odjelu za sigurnost. Goste je u školu dopratila direktorica TZ Baška, Ivana Kovačić.

Susret se održao u školskoj knjižnici gdje smo proveli vrlo ugodnih sat vremena u neformanom druženju. Dvanaest učenika viših razreda prezentiralo je znamenitosti bašćanskog kraja, nakon čega su Alison zasuli pitanjima o američkom načinu života i njenoj diplomatskoj karijeri. Alison je uzvratila istom znatiželjom raspitujući se o njihovim planovima i željama za budućnost. Pohvalila je poznavanje engleskog jezika naših učenika, ujedno i rad učiteljice engleskog jezika Katarine Žic-Bužonja, a mi smo bili zadivljeni njenim znanjem i izgovorom hrvatskog jezika.

Druženje smo zaključili razmjenom poklona. Voditeljica škole Kristina Ivošić je uručila Alison i Thomasu po jednu monografiju o Povijesti školstva u bašćanskom kraju, a s njihove strane smo primili cijeli niz zanimljivih izdanja iz domene popularne američke glazbene kulture i zemljopisnu kartu SAD-a.

Učenice šestih razreda na županijskoj razini natjecanja „Modelarska liga“

U utorak 30.travnja 2019. s početkom u 09.20h u Domu mladih održalo se je regionalno natjecanje Modelarska liga 2019. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture dok je Dom mladih već 6. godinu zaredom domaćin natjecanja za Primorsko- goransku županiju.

Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa iz 7 osnovnih škola Grada Rijeke i riječkog prstena te iz Doma mladih i Tehničkog centra mladih. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 30 učenika/učenica i to 22 djevojčica i 8 dječaka. Našu školu su po prvi puta predstavljale tri ekipe: iz matične škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk dvije ekipe – „Krčki duo“ koju su činile Ena Toić i Mara Feretić iz 6.a razreda, ekipa „Bodulke“ Ana Rušin i Matea Štefančić 6.b razreda, te ekipa „Bašćanski maestral“ Magdalena Čačić i Antonija Petrinić 6.razreda iz Područne škole Baška, u pratnji učiteljice tehničke kulture Marije Prihode. Sve tri ekipe su se za vrijeme proljetnih praznika vrijedno pripremale za natjecanje te uspješno izvršile zadatak izrade modela aviona i postigle dobre rezultate.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Danijel Šimunić, Hrvatska zajednica tehničke kulture, predsjednik povjerenstva, Đordano Bucci, Tehnička škola Rijeka, član povjerenstva i Marino Čikeš, Dom mladih, član povjerenstva, jednoglasno su donijeli odluku o prve tri najbolje ekipe: 1.mjesto osvojila je ekipa ”Tribaljci” iz OŠ Jurja Klovića u sastavu: Ivan Vidović (7.r.) i Mihael Barac (7.r.), mentor Jadranko Janjić, 2.mjesto osvojila je ekipa “Žagica“ OŠ Dr. Branimira Markovića u sastavu: Patricia Svetličić (8.r.) i Rozmari Perlić (7.r), mentor Jadranko Janjić, 3. mjesto osvojila je ekipa “Pupe” iz OŠ Sveti Matej u sastavu: Ana Marinić (7.r.) i Klara Širola (7.r.), mentorica Katica Androšević

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika/učenica osnovne škole od 5. do 8. razreda u području modelarstva/maketarstva s osnovnim ciljem poticanja razvoja tehničkih znanja i vještina, razvoja motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoja poduzetništva.

Terenska nastava osmaša: JUSP Jasenovac – Spomen-šuma Brezovica – Park prirode Lonjsko polje

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, 12. travnja 2019. godine provedena je terenska nastava za učenike VIII. razreda s otoka Krka, tijekom koje smo posjetili Spomen-područje Jasenovac, Spomen-šumu Brezovicu i Park prirode Lonjsko polje. U pratnji predsjednika UABiA-e gospodina Darka Fanuka te troje učitelja povijesti, u terenskoj nastavi sudjelovalo je 37 učenika iz dviju krčkih osnovnih škola: OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk i OŠ Omišalj. Osmi razred Područne škole Baška predstavljali su Jana Glatki, Kiara Romina Jaspi Juranić, Božana Krajnović, Ivana Seršić i Nika Skladany.

Naše prvo odredište bilo je Spomen-područje Jasenovac, u kojem smo se priključili komemoraciji jasenovačkim žrtvama, koja se održavala tog prohladnog prijepodneva. U muzejskom centru, gospođa Ines Sogonić, kustosica i djelatnica Obrazovnog centra, upoznala nas je s okolnostima nastanka ovog ustaškog logora smrti te nam ispričala njegovu povijest, sudbinu logoraša s naglaskom na proboj iz logora od 22. travnja 1945. godine. Današnja nastojanja istraživača idu u smjeru da se svakoj žrtvi vrati njegov osobni identitet. Do sada je popisano 83.145 imena, žrtava logoraškog kompleksa koji su činili logori Jasenovac i Stara Gradiška.

Nakon Jasenovca, put nas je odveo prema Parku prirode Lonjsko polje. Prolazeći kroz selo Krapje, imali smo priliku vidjeti tradicijsku drvenu arhitekturu posavskog kraja. Selo Krapje jedino je selo u našoj državi koje ima status Selo graditeljske baštine, pa se u njemu od 1995. godine održava Dan europske baštine. Ipak, glavni cilj posjete Parku prirode Lonjsko polje bilo je selo Čigoč, koje je Udruga Euronatur 1994. godine proglasila “europskim selom roda”. Gotovo na svakom stupu javne rasvjete (banderi) i svakom dimnjaku rode su savile svoja gnijezda te slobodno lete i hodaju po selu.

Posljednja destinacija bila nam je Spomen-šuma Brezovica u blizini Siska, u kojoj je 22. lipnja 1941. godine, osnovan Prvi partizanski odred (Sisački partizanski odred) na području okupirane Jugoslavije. Pod vodstvom Vlade Janića-Cape, skupina komunista, radnika sisačke željezare, otpočela je antifašističku borbu protiv okupatora i njegovih pomagača. Kroz odred je ukupno prošlo 77 boraca, a kraj rata dočekalo je njih 38. Neki su proglašeni narodnim herojima. Partizanski pokret na području Hrvatske i Jugoslavije bio je najbolje organizirani antifašistički pokret u tadašnjoj Europi. U spomen na formiranje sisačkog odreda, 22. lipnja proglašen je državnim praznikom – Dan antifašističke borbe. Na mjestu gdje je te 1941. godine stajao brijest kod kojega su se potajno sastajali partizanski borci, podignut je 1981. godine monumentalni spomenik. Učenička delegacija položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na sve stradalnike Drugoga svjetskog rata u borbi protiv fašizma i za slobodu.

Cilj ove terenske nastave bio je izgradnja osobnih stavova prema nenasilnom rješavanju sukoba, demokraciji, toleranciji i miru. Obzirom da su upravo to bile poruke koje su nas ispunjavale kroz cijelo vrijeme njezina trajanja, sasvim je sigurno da je cilj ispunjen.

Tvrtko Božić, učitelj povijesti

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Ovog tjedna naša će Škola postati dio velike obitelji Dabrova. Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima. Sudjelovanjem u njoj želja je učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2015. uključivalo je 55 zemalja te više od 1.000.000 sudionika.

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prema kategorijama sudjelovao je sljedeći broj učenika:

MikroDabar – 1243

MiliDabar – 2812

KiloDabar – 8778

MegaDabar – 6195

Naše učenice Petra Jelavić i Leni Bestulić postigle su izvrsne rezultate i svojim plasmanom  ušle u 10% najboljih u RH.

Čestitamo svima i vidimo se na Dabru 2019.

Otvoren 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ Krk

U utorak 23. listopada 2018. otvoren je 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“. Okupili smo se u predvorju OŠ Fran Krsto Frankopan Krk gdje su nam dobrodošlicu zaželjeli ravnatelj škole, prof. Serđo Samblić i voditeljica akademije prof. Milica Žužić. O biskupu Mahniću i Maloj staroslavenskoj akademiji pričala nam je osnivačica akademije učiteljica Ana Kirinčić, dok nam je učiteljica Milica Žužić održala predavanje o identitetu.

Ovogodišnji  saziv održat će se od 23. do 26. listopada 2018. godine sa središnjom temom: Krčki knezovi Frankopani – 900. godišnjica prvog pisanog spomena (1118. – 2018.). Mala staroslavenska akademija „Dr. Antun Mahnić“ okuplja darovite učenike sedmih razreda s cijelog otoka. Projekt uključuje i gostujuće škole: OŠ Malinska – Dubašnica, OŠ Omišalj, OŠ „Milan Brozović“ Kastav, kojima će se ove godine pridružiti  OŠ „Fran Franković“ Rijeka i OŠ Kraljevica.

Nastavi čitati

Mali školski ekološki projekti

Oš “Fran Krsto Frankopan” ove se godine odazvala natječaju “Mali školski ekološki projekti”

koji raspisuje Udruga Hyla s ciljem zaštite vlažnih staništa, učenici 6. razreda  zajedno sa učiteljicom Martinom Miloš Šamanić svojim su radovima pokazali vrijednost i ljepotu naše Vele Rike!

VELA RIKA

Kraj šumarka malog, gdje je uvijek svježe,

Vela se Rika proteže.

U Veloj Rici dom pronalazi životinja svaka,

u njoj se skriva dok ima mraka.

Vela Rika duga je i plitka,

ali zbog smeća nije pitka.

Ljudski nemar šteti joj jako,

zato je mora čuvati svatko.

Prije je bila utočište svima,

a sada onako prljava, tužan san sniva.

Vela Rika sada slabije teče,

vjetar se kraj nje slabije kreće.

U njoj možeš naći mnoge vreće,

ljudi misle da je ona odlagalište, da je smeće.

Zato budi dobar, ne bacaj u nju smeće, vjeruj bit će čista, bit će više sreće!

Sara Osredečki, 6. razred.