EDUKATIVNA PREDSTAVA „LUCIJINA PRIČA“ ODRŽANA U PŠ BAŠKA

U ponedjeljak 15. travnja 2024. učenici 8. razreda imali su priliku pogledati edukativnu
predstavu „Lucijina priča“ koja se provodi u okviru projekta „Kazališne priče na otocima i u Gorskom kotaru“ u organizaciji Udruge „Hepatos Rijeka“. „Lucijina priča“ edukativna je
predstava namijenjena mladima koja se na duhovit, emotivan i dramatičan način dotiče
ozbiljnih životnih problema. Radnja se vrti oko osamnaestogodišnje djevojke Lucije koju
pratimo kroz njezin svakodnevni život i dogodovštine prepune nesretnih i nespretnih
okolnosti. Svrha predstave je prevencija rizičnih ponašanja i razvoja ovisnosti kod mladih. U nastavku donosimo nekoliko fotografija.

Tekst i slike: Iva Žužić

Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2.travnja 2024.

Poremećaj iz spektra autizma je razvojni poremećaj/stanje koje traje cijeli život. Radi
se o širokom spektru poremećaja, svaka dijagnoza je drugačija i svaka osoba u
spektru ima različite simptome i potrebe. Upravo zato se koristi riječ spektar jer taj
„kišobran“ obuhvaća cijeli spektar (Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, DDS – Dječji
dezintegrativni sindrom /Hellerov sindrom/, Neodređeni pervazivni razvojni
poremećaj). Plava boja simbolizira poremećaje iz spektra autizma, a još jedan od
simbola su i dijelovi puzzle.

Karla Manzoni Brozić, mag. rehab.educ.

21.ožujka 2024. – Svjetski dan osoba s Down sindromom

Na dan 21. ožujka svake se godine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost sindroma Down u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Više o sindromu Down možete pročitati u letku koji slijedi.

Učenici i djelatnici naših škola i ove su godine obilježili ovaj dan, a što su stvarali i na koji način su se pripremali pogledajte u nastavku.

Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo!

Pripremila: Karla Manzoni Brozić, edukacijski rehabilitator

PRIJAVE ZA UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (Područne škole)

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole.  

Roditelji će preko poveznice 

https://osnovne.e-upisi.hr/

moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine. 

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina. U školsku godinu 2024./2025. upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine. 

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.  

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal obvezni su se javiti u školu kojoj pripadaju prema upisnom području. Prijave za područne škole će biti omogućene osobnom dolaskom roditelja u školu do 31. ožujka 2024. godine prema dogovoru. Mole se roditelji da se obrate za termin na e-mail adresu upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr  te će im se povratno javiti termin za prijavu. 

Područna škola Baška (Baška, Draga Baška, Jurandvor, Batomalj): po dogovoru 

Dogovor o terminu prijema za prijavu preko e-mail adrese: upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr 

Roditelj sa sobom mora donijeti: 

– OIB školskog obveznika,  

– OIB-e oba roditelja/skrbnika.  

U slučaju kada za drugog roditelja/skrbnika nije dostupan OIB potrebno je donijeti dokumentaciju kojom se potvrđuje da je u srodstvu/skrbništvu s djetetom za koje predaje zahtjev za upis (prilaže se u aplikaciju za upise u 1. razred osnovne škole). 

21. humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

Poštovani!
Tradicionalni, 21. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka Krka, održat će se u četvrtak, 21. prosinca 2023. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole “Hrvatski kralj Zvonimir” Krk, s početkom u 17,00 sati.

Združeni zborovi Matične škole Krk te Područnih škola Baške, Punta, Vrbnika i Vrha svojim će nam pjesmama uljepšati predbožićni ugođaj, a u tome će im se pridružili zborovi Osnovne škole „Malinska-Dubašnica“ i Osnovne škole „Omišalj“ s pripadajućom Područnom školom Dobrinj. Ova hvalevrijedna blagdanska priredba osim po masovnosti izvođača – ponajviše združenom zboru više stotina raspjevanih osnovaca – prepoznatljiva je barem po još dvjema značajkama: masovnosti publike koja iz godine u godinu dvoranu ispuni do posljednjega mjesta, ali i neprekinutom humanitarnom angažmanu kojim se nastoji doprinijeti rješavanju problema iz naše sredine.
Ove godine novčana sredstva prikupljaju se za osmogodišnjeg Tea Jelenovića iz Klimna koji je rođen s dijagnozom artrogripoze. Navedena bolest manifestira se ukočenošću zglobova, tetiva, te slabom pokretljivošću mišića. U Hrvatskoj je ova bolest iznimno rijetka i nema puno pozitivnih iskustava u liječenju, pa su roditelji prinuđeni potražiti pomoć u inozemstvu.
Iza malenog Tea Jelenovića brojne su operacije i duga borba za zdravlje, koja se upravo ovih dana nastavlja novim teškim operacijama, terapijama i oporavkom koji će uslijediti. Težak je to teret za ta malena, hrabra ramena, ali i za njegove roditelje koji uz sve moraju ponovno namaknuti znatna novčana sredstva kako bi njihovo dijete dobilo najbolju moguću skrb i budućnost kakvo svako dijete zaslužuje.
Ovoga puta taj je iznos veći no što mogu sami osigurati, stoga prenosimo apel Teove mame, u nadi da ni ovoga puta financije neće stati na put Teovom zdravlju.
Dođite na koncert, veliki zbor više stotina malih pjevača na najljepši će Vas način uvesti
u ozračje blagdana!

Ravnatelj
Serđo Samblić, dipl.uč.

STRUČNA EKSKURZIJA OSMOG RAZREDA U OREBIĆ (10.10.-13.10.)

Učenici 8.razreda, njih trinaestero, provelo je u pratnji svoje razrednice Marije Maglić četiri nezaboravna dana na stručnoj ekskurziji u Dalmaciji. Osmaši su tako posjetili grad Zadar, poluotok Pelješac, otok Mljet, grad Korčulu, Dubrovnik, Metković i grad Split. Kući su, osim neretvanskih mandarina, ponijeli prekrasne uspomene na rajske prizore naše zemlje te srca ispunjena novim poznanstvima. Neke od motiva s putovanja pogledajte u galeriji.

Tekst i slike: Marija Maglić

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 2023.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a ovogodišnja je tema Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo. Obilježavanjem ovog dana radi se na podizanju svijesti i unapređivanju znanja o mentalnom zdravlju i brige o njemu budući da je ono sastavni dio zdravlja i izrazitu važnost ima za osobni i socijalni razvoj.

U okviru naše Školske preventivne strategije provodi se program Male mudrosti o odrastanju – Kako očuvati mentalno zdravlje? koji se bavi upravo podizanjem svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja i nužnosti njegova očuvanja. Program se uspješno provodi već treću godinu zaredom te ga nadograđujemo novim sadržajima ovisno o potrebama naših učenika.

Kako bi osnažile svoje profesionalne kapacitete naše školske psihologinje sudjeluju na konferenciji o mentalnom zdravlju pod nazivom Kriza mentalnog zdravlja: Djeca i mladi 2030.?! koja se održava u Opatiji, 9. i 10. listopada 2023., u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U svijetu riba

U sklopu cjelogodišnjeg školskog projekta “U svijetu riba” učenici 7. razreda posjetili su akvarij Baška. Vidjeli smo zbirke najpoznatijih rakova, školjkaša, puževa i bodljikaša Jadranskog mora. No više od toga bili smo oduševljeni ribama u akvariju.

Učenici 7. razreda PŠ Baška

Projekt „Polje mira“

Učenici viših razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Baška koji su činili nogometni tim u pratnji učitelja Tvrtka Božića 15. rujna 2023.g. uputili su se u Pulu. Kada su došli u OŠ „Veli Vrh“ dočekao ih je školski zbor koji je otpjevao nekoliko pjesama.

Nakon prigodnog početka programa učenici su se uputili u kuću obitelji Šorić, koja je ujedno bila prva škola na hrvatskom jeziku na Velom Vrhu. Povodom toga otkrivena je spomen-ploča te su položeni vijencu u spomen tom događaju.

Nakon polaganja vijenca na kuću obitelji Šorić uputili su se prema Štinjanu kako bi preostala dva vijenca položili pokraj stare škole. Tako su odali počast učiteljima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Na nogometnom igralištu NK Štinjan odigrana je utakmica u kojoj su sudjelovali učenici PŠ Baška te nogometni klubovi Veli Vrh i Valbandon 72.

Projekt „Polje mira“ povezano je s događajima iz 1914.g. za vrijeme Prvog svjetskog rata kada su vojnici Njemačke i Velike Britanije zaigrali nogomet na „ničijoj zemlji“.

Tekst i slike: Petra Čuljat i Lea Seršić