Krčki robotičari uspješni na 9. Robotrci na prstenac

U Barbanu je 20. kolovoza, u dvorištu crkve sv. Nikole održano drugo završno natjecanje 9. Robotrke na prstenac. Natjecanje u Barbanu je jedno od rijetkih natjecanja koje se održava kada su učenici još na praznicima, a neki od mentora i nastavnika još na godišnjem odmoru.

Unatoč tome, odaziv učenika i mentora je odličan, tako da je i ove godine na natjecanju u Barbanu sudjelovao 48 učenika u 16 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Punata, Rovinja, Fažane i Medulina. U sklopu 9. Robotrke na prstenac održano je već jedno natjecanje 11. lipnja 2022. godine u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula, a na natjecanju je sudjelovalo 57 učenika u 19 ekipa.  Svako natjecanje je neovisno i na svakom natjecanju trima najuspješnijim ekipama dobjeljujemo priznanja za osvojeno 1., 2. i 3. mjesto. Na natjecanju u Barbanu, osim najuspješnijih ekipa, proglašavamo i tri najuspješnija natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji.  Slovodobitnik Robotrke na prstenac je natjecateljica ili natjecatelj  koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat na natjecanju u Barbanu.

Na otvaranju natjecanja natjecateljima se obratio Načelnik Općine Barban g-din Dalibor Paus, prof., a otvaranju su nazočili i predsjednik ZTK Istarske županije g-din Marčelo Mohorović i ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban g-đa Marina Čalić.

Natjecanje je ekipno, kako bi učenike potaknuli da rade timski, da međusobno surađuju i pomažu jedan drugome, jer se bodovi svakog natjecatelja zbrajaju i na kraju se za rangiranje ekipa gleda zbroj bodova cijele ekipe. Svaki način vožnje je drugačiji, a da bi ekipa postigla što bolji rezultat,  sva tri člana ekipe moraju biti podjednako dobri u sva tri načina vožnje. Da bi to postigli natjecatelji se moraju dobro pripremiti i uvježbati koordinaciju pokreta i oka za upravljanje robotom i kopljem.

Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan Krk predstavljale su dvije ekipe s mentorom Borisom Bolšecom:

  • ekipa „Tri mušketira“: Anteo Muzurović Janeš, Emanuel Kraljić i Dorian Rimbaldo
  • ekipa „Zlatni Krk“: Toni Čeperić, Ilaria Morožin i Katja Purić

Područnu školu Punat predstavljale su dvije ekipe s mentoricom Marijom Prihodom Perišić:

  • ekipa MVP’s: Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić
  • ekipa AIM botovi: Rene Terzić, Dominik Radolović i Anja Tomac

Klub informatćara otoka Krka KIOK predstavljala je jedna ekipa s mentorom Borisom Bolšecom:

  • ekipa „KIOK“: Filip Jurešić, Mateo Crnčić i Matija Mrakovčić

Svi natjecatelji su dobili pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, a mentori zahvalnice za mentorski rad sa učenicima.

Priznanje i plaketu za osvojeno 1. mjesto sa ostvarenih maksimalnih 27 bodova je dobila ekipa FAZE TURTULIŠE, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec i Ugo Šuran.  Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 1. mjesto i zlatne medalje.

Priznanje i plaketu za osvojeno 2. mjesto sa ostvarenih 25 bodova je dobila ekipa BIT KIDS 1, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Luka Hudak, Petar Radošević i Marko Tripković. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 2 mjesto i srebrne medalje.

Priznanje i plaketu za osvojeno 3. mjesto sa ostvarenih 24,5 bodova je dobila ekipa MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, Područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić. a članovi ekipe su Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 3. mjesto  i brončane medalje.

Natjecanje u Barbanu je bilo vrlo zanimljivo i vodila se žestoka borba za osvajanje svakog boda, a završeno je pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji 13 natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih 9 bodova.

U pojedinačnoj konkurenciji 3.mjesto je osvojio Dorijan Karabegović, član ekipe  MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić i to nakon šestog kruga pripetavanja. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 3. mjesto i nagrada – komplet Arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

Čestitke svim našim vrijednim robotičarima za koje nema odmora jer nastavljaju dalje  s pripremama i vježbanjem za slijedeća natjecanja!

 učiteljica Marija Prihoda Perišić