Projekt SAMO ZDRAVO

I ove smo, četvrte po redu, godine nastavili suradnju s organizacijom Gaia Nova i prof. Sandrom Kolonić koja s učenicima osmih razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ KRK provodi edukativni projekt „Samo zdravo“.

U ponedjeljak 22.5.2023. učenici osmih razreda MŠ Krk, zajedno s njihovim razrednicama i školskom psihologinjom imali su priliku naučiti nešto novo o zdravim prehrambenim namirnicama, ali i povezati dosadašnja znanja i iskustva s novim spoznajama. Tako su naučili da je 80% utjecaja na naše zdravlje upravo pod našom kontrolom, budući da 40% ukupnog utjecaja čine prehrambene navike, a još toliki utjecaj na zdravlje ima i  životni stil pojedinca. Osim što su učenici osvijestili što je zdravlje i kako ga očuvati te koje su to namirnice koje treba jesti svaki dan, imali su priliku sudjelovati i u pripremi zdravih voćnih sokova te ih i degustirati. Iako zelena boja napitaka možda na prvi pogled nije izgledala privlačno, učenici su sokove kušali i otkrili da su bogatog i finog okusa pa su neki odlučili zatražiti još. Koliko im je ova radionica bila korisna i koliko im se svidjela najbolje pokazuju njihova lica, ali i riječi jedne učenice upućene prof. Kolonić da ju je uspjela motivirati da se zdravije hrani.

S nestrpljenjem iščekujemo druženje i u novoj školskoj godini!

Drugaš Lovro Grgantov među 10% najboljih na međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“

 

  Još 16. ožujka održano je po prvi puta i u našoj školi međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“ na inicijativu učiteljice Sanje Majkić. Istoga dana natjecanje je održano u 80 država svijeta. Cilj ovog natjecanja je popularizirati i razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje, ali i motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovnih školskih programa. Nastavi čitati

HIPPO OLIMPIJADA ENGLESKOG JEZIKA – REZULTATI DRŽAVNE RAZINE NATJECANJA

Državno finale Hippo Olimpijade iz engleskog jezika (koja se inače održava u preko 50 država diljem svijeta te je najveće natjecanje iz engleskog jezika toga tipa) održalo se u subotu, 21. travnja 2023.
Na državnoj razini natjecanja sudjelovalo je najboljih 10% učenika u Republici Hrvatskoj, a iz naše škole to je bilo čak 14 učenika – 9 učenika MŠ Krk, 3 učenika PŠ Vrh te po 1 učenik iz PŠ Punat i PŠ Vrbnik.
Rezultati državne razine natjecanja objavljeni su na web stranici www.hippo-competition.org te se za svaku kategoriju mogu pronaći pod Results – Semi-finals (Croatia).

Čestitamo svim našim učenicima na odličnim rezultatima, a posebno smo ponosni na učenicu 5.b razreda PAULU MARIĆ koja je, u konkurenciji od 491 državnih finalista u svojoj kategoriji, ostvarila 2. najbolji rezultat te time i direktan plasman na Svjetsko finale Hippo Olimpijade!

Svjetsko finale Hippo Olimpijade engleskog jezika održat će se od 27.-30.9.2023. u Rimu, gdje će
snage odmjeriti najbolji učenici iz svih dijelova svijeta. Našoj Pauli i njenoj mentorici Dani Bajčić želimo puno sreće u daljnjem predstavljanju naše škole, grada Krka i Hrvatske!

ISTRAŽIVAČKO PUTOVANJE U GEOPARK RAB

U petak 5. svibnja šezdeset četvero istraživača od prvog do šestog razreda uputilo se na Lopar istražiti Geopark Rab. Većini sudionika to je bilo prvo istraživačko putovanje pa su uzbuđenje i očekivanja bili veliki, a stariji, iskusni istraživači bili su pomagači učiteljici Karmeli.  Mali istraživači preobrazili su se u geologe te u naslagama iz eocena (razdoblje Zemljine povijesti prije 56 do 34 milijuna godina) pronašli mnoštvo fosila puževa, školjki i krednjaka (jednostanične praživotinje). Nastavi čitati

DAN ŠKOLE

U srijedu, 3. svibnja je u Matičnoj školi Krk prigodno obilježen Dan škole. U sklopu priredbe, mnogi učenici su se istaknuli svojim glazbeno-scenskim izrazom. Posebno smo ponosni na naše učenike koji su postigli odlične rezultate na županijskim i državnim razinama natjecanja iz pojedinih predmeta. Svim prisutnima obratili su se ravnatelj Serđo Samblić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, koji su im zaželjeli mnogo uspjeha u daljnjem školovanju i radu.

Gradonačelnik je uručio nagradu učeniku Rafaelu Pahliću i mentorici Ivoni Klarić za osvojeno 5. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike.

Ravnatelj je upoznao sve prisutne s odlukom Učiteljskog vijeća kojom će se krajem svibnja organizirati nagradno studijsko putovanje za učenike i učitelje – sudionike županijskih i državnih natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje RH.

Riječ je o učenicima koji traže i daju više; o učenicima koji su počesto u okruženju kojem obrazovanje nije važna svrha, no bez obzira na to ustraju u svojoj ambiciji; o učenicima koji su nadahnuće učitelju.

Nadamo se će im posjet središtima znanja biti motiv više.

Nakon priredbe, učenici su sudjelovali na međurazrednom turniru u graničaru i odbojci.

Cijelu priredbu možete pogledati na filmiću koji je snimila učiteljica Karmela. Nastavi čitati