Zvuk svuda oko nas – STEM show Krešimira Čanića

Drugu godinu zaredom Školska knjiga sponzorira i organizira STEM show u našoj školi. STEM show je radionica u kojoj zagrebački znanstveni Krešimir Čanić na duhovit i pristupačan način prezentira prirodno znanstvene fenomene i činjenice.

Za ovu priliku izabrana je tema Zvuk. Izveden je sljedeći eksperiment: na elektronički sklop su elektrodama povezane banane i naranče što omogućuje da se laganim dodirom proizvede električni impuls koji iz voćke odlazi u sklop. Sklop je programiran tako da svaki dodir pojedine voćke proizvodi drugačiji ton. Na taj način je na bananama moguće svirati kao na klavijaturi, a naranče se mogu koristiti kao bubnjevi. Ozvučenje je vizualizirano i može se pratiti u pozadini na ekranu.

Većina učenika imala je priliku isprobati kako to radi i odsvirati svoju improvizaciju. Ovaj voćni koncert oduševio je učenike trećih i četvrtih razreda koji su sudjelovali u radionici. Uz malo svirke saznali su i pregršt zanimljivih činjenica iz fizikalnog zvučnog svijeta.

Na filmiću koji je snimila učiteljica Karmela možete doživjeti dio atmosfere s radionice.

Hvala Maši Amaliji Juretić, regionalnoj voditeljici ŠK koja je organizirala događaj, i Draženu, promotoru ŠK za našu školu, koji je odradio logistiku.