Prijave za upis u 1. razred osnovne škole

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole.

Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina. U školsku godinu 2024./2025. upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal obvezni su se javiti u školu kojoj pripadaju prema upisnom području. Prijave za područne škole će biti omogućene osobnom dolaskom roditelja u školu do 31. ožujka 2024. godine prema dogovoru. Mole se roditelji da se obrate za termin na e-mail adresu upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr  te će im se povratno javiti termin za prijavu.

Područna škola Vrbnik (Vrbnik, Risika, Garica, Kampelje): po dogovoru

Dogovor o terminu prijema za prijavu preko e-mail adrese: upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr

Roditelj sa sobom mora donijeti:

– OIB školskog obveznika,

– OIB-e oba roditelja/skrbnika.

U slučaju kada za drugog roditelja/skrbnika nije dostupan OIB potrebno je donijeti dokumentaciju kojom se potvrđuje da je u srodstvu/skrbništvu s djetetom za koje predaje zahtjev za upis (prilaže se u aplikaciju za upise u 1. razred osnovne škole).

Noć muzeja u Vrbniku posvećena Svetlani Volarić i ženskoj snazi

Iako u Vrbniku nema muzeja, u vrbničkom je Domu upriličen program za Noć muzeja već po 8. put, ove godine povezan s Danom sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti kroz priču o Svetlani Volarić, umjetnici vrbničkih korijena čije je stvaralaštvo jednim dijelom inspirirano strahotama logora i Drugim svjetskim ratom. Program su pripremili lokalni entuzijasti u suradnji učiteljica povijesti i učenika Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Područne škole Vrbnik, Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Vrbničkog kulturnog društva „Frankopan“.

Nastavi čitati

Upisi u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025.

Prijave i upisi u školsku godinu 2024./2025. vršit će se digitalnim putem pomoću sustava e-Građanin. U nastavku Vam ostavljamo poveznice s uputama za prijave i upise.

e- upisi – Važne informacije za roditelje – u priloženom dokumentu
poveznicahttps://osnovne.e-upisi.hr/

Važni datumi:
1.2.2024. – 31.3.2024. – prijave djece s teškoćama
22.2.2024. – 31.3.2024. – prijave za ostalu djecu
22.2.2024. – 31.3.2024. – zahtjev za prijevremeni upis i zahtjev za oslobađanje od upisa

Šalša

Luka: (zakašlje i popravi naočale, a onda krene) Dobar dan i dobrodošli u predblagdansko izdanje Masterchefa. U moru finih jela, koja nam naši natjecatelji pripremaju kao prijedlog za božićni i novogodišnji stol, stiže jedan novi recept naše natjecateljice s mora. Ona dolazi iz Vrbnika s otoka Krka.

(nakašlje se popravi naočale i nakloni se te odlazi sa scene)

Špiček: (nervozno) Dobro, dobro! Hajde, samo uđite.

Baba Anđa: Evo, evo ren! Če zijaš? (dolazi gurajući kolca za jelo s padelom sa šalšom i bakalarom na tanjuru do nje. Na dvama tanjurima sa svake strane su prilozi, palenta i pašta.)

Špiček: (zakoluta očima prema publici, a onda se obrati Anđi) Dobar dan! Vaše ime?

Baba Anđa: Zoven se Anđa! (gleda u Špičeka) Baba Anđa! (gleda prema publici s James Bond tonom i zamahivanjem kose pa skida naočale i odlaže ih na kolica gdje je šalša)

Špiček: (pomalo nervozno) Dobro Anđa… otkud ono Vi dolazite?

Baba Anđa: (ponosno) Z Vrbnika.

Špiček: (začuđeno, negodujući) Ali Anđa je ime iz Zagore!

Baba Anđa: (odmahne rukom govoreći) Je, je da … ma zovu me po mojoj pokojnoj babi. Ona je nigdar prihivala va Vrbnik prodavat sime kumpira, kunjve, odri, kapuza, pomidori, kumari, arbete i fažola. Pe su se ona i ded zagjedali jeden va drugoga i … tako je ostala. Ondat je je berzo na svit prišla moja mat i potla ja.

Špiček: (češkajući se po bradi) Zanimljivo… Nego? Što ste nam došli pokazati?

Baba Anđa: Evo… evo! (otkriva šalšu u loncu na pomičnim kolicima) I evo! (pokaže na bakalar)

Špiček (tonom „s visoka“ i blagim gađenjem dok preko ramena gleda u šalšu):  Što Vam je to?

Baba Anđa: (uvrijeđeno, čudeći se) Če ne znaš? Tr… to je šalša! A evo evdi je žnjavjeni bakalaj.

Špiček: (s gađenjem otvara poklopac padele pogledava hranu) Meniii.. to izgleda kao da ste … hmmm… nešto zgnječili. (potom pogleda na bakalar) I kako je samo neprivlačno dekoriran ovaj bakalar!

Baba Anđa: Če!? Če biš ti otel, da znaš kolike je ovo nahranilo! Ki ne voli jist bakalaja na Bednji, ji šalšu ze paštun.

Špiček: Glavni sastojak vaše famozne šalse je…

Baba Anđa: (ponosno) Pomidor!

Špiček: (pametuje, ispravljajući je) Mislite paradajz?

Baba Anđa: (uvrijeđeno sa znatiželjom) Če ti je paradajz?

Špiček: (pametujući) Pa… rajčica!

Baba Anđa: ( s dosadom u glasu) Ma dobro, kako ćeš. (zakoluta očima)

Špiček: (nervozno je požurujući) Hajde, hajde dajte da kušamo.

Baba Anđa: (dodaje žlicu Špičeku i kako se naginje preko kolica počinje padati a sadržaj žice polije Špičeka po licu/ odjeći) Ava kuk! (padne, vrisne, pa se grči ležeći na podu, a Luka joj priskoči u pomoć pokušavajući je dignuti)

Špiček: (sav zamrljan okusi malo šalše sa svog lica/košulje) Ajme ovo Vam je zaista ukusno! (oduševljeno)  

(baba je u sjedećem položaju i Luka je pokušava dignuti tako da joj ruku stavi oko svog vrata i vuče je, ali je ne može dignuti. Nakon trećeg pokušaja vadi maramicu te zapuhano briše znoj s čela)

Špiček: (koluta očima od zadovoljstva dok liže prst) Hhmmm malo soli, češnjak, maslinovo ulje i rajčica. Osjete se svi okusi. Gospođo ovo je izvrsno! Vi idete u finale.

Baba Anđa (s poda prema publici): A znan ja da je dobro! Šalša i pašta ili malo žnjavjenoga bakalaja ze maslinovin ulin i bokunić palenti. A ondat friti! To je pravo jideni za Bednji! (okrene se prema Špičeku, naređujući mu) Vaje me dvigni!

Luka i Špiček (pomažu babi Anđi da se digne s poda, stoje baba u sredini koja oko ramena grli Špičeka s jedne i Luku s druge strane)

Luka: Imamo novog finalista! Baba Anđa iz Vrbnika! (Špiček još liže prst)

Luka: (pusti babu i izdvoji se naprijed nakašlje se i popravi naočale) Hvala što ste gledali naše uzbudljivo predblagdansko izdanje. Doviđenja do idućeg Masterchefa i sretan Božić i Nova godina! (zatim opet ulovi babu Anđu i svi troje odlaze sa scene)

Čim nestanu…. na scenu se vraća Špiček i pogleda tajanstveno lijevo- desno kao da se boji da će ga netko vidjeti pa otvori poklopac šalše, pomiriše s užitkom i odjuri s kolicima sa scene.                                                               

KRAJ

Autorice teksta su Dora Volarić I Anđela Toljanić, 6.r. te njihova razrednica Ana Matanić.

Dodjela priznanja – Jedriličarska liga PGŽ-a 2023.

U ponedjeljak 11. prosinca 2023. bila je dodjela nagrada za najbolje jedriličare u PGŽ. Dodjela je započela sa starijim klasama, a mi mlađi smo došli tek kasnije na red. Prisustvovalo je puno jedriličara, trenera, sudaca i roditelja. Najmlađi jedriličari jedre u klasi optimist. To je najbrojnija klasa sa preko 100 djece u našoj županiji. Drugu godinu za redom sam osvojila prvo mjesto za djevojčice do dvanaest godina. Nagrada koju sam osvojila je novo jedro, plaketa i medalja za postignuti uspjeh.

Nastavi čitati

Andrinja 2023.

Povodom blagdana sv. Andrije, zaštitnika župe Punat i Dana Općine Punat, 30. studenog 2023. u školskoj dvorani u Puntu održan je tradicionalni malonogometni turnir u futsalu. Turnir u futsalu „Andrinja“ je tradicionalni malonogometni turnir koji se održavao do 2019.g i zajednički su ga organizirali Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ Krk i Općina Punat, međutim zbog epidemioloških razloga zadnjih godina turnir se nije održavao.

Nastavi čitati