Čuvari čakavštine na Ča-čitalnici u Kastvu

Po četvrti put u Kastvu je održano dvodnevno natjecanje u interpretativnom čitanju proznih čakavskih tekstova pod geslom „Čuvan ča, nosin ča, govorin ča, pišen ča, kantan ča!“ s ciljem okupljanja zaljubljenika u čakavštinu, poticanja njegovanja čakavštine osobito među djecom i mladima, ali i očuvanja izvornih govora od izumiranja. Projekt su pokrenule učiteljice Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda povodom obilježavanja 150. obljetnice od otvaranja kastavske čitalnice (1866.) Projekt je podržao Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, a postao je djelom programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstva Kastav u okviru Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na natjecanju koje je održano u kastavskoj gradskoj vijećnici  sudjelovalo je 86 natjecatelja iz cijele Primorsko-goranske županije u nekoliko kategorija. 27. rujna 2019. natjecala su se djeca u kategoriji 1. i 2. razred, kategoriji 3. i 4. razred te u kategoriji 5. – 8. razred. U ovoj posljednjoj sudjelovali su i učenici naše škole, sedmaši. Klara Kovačević nastupila je s ulomkom priče Ivane Brlić-Mažuranić „Ribar Palunko i njegova žena“ koju je na vrbničku čakavštinu prevela Marija Trinajstić Božić. Mavro Dobrinčić nastupio je s tekstom objavljenim u Vrbničkim vidicima pod naslovom „I spod škrabausnice čovik – Dedu Ujčiću“. Emotivan, ali humorističan tekst njegove mame Željke Dobrinčić i odlična izvedba utjecali su zasigurno na dobivanje nagrade publike. Na natjecanju su sudjelovali i učenici iz OŠ „Omišalj“ PŠ Dobrinj: Tian Šamanić, Lovro Barbalić i Franko Pavačić s ulomcima iz knjige „Sedmoškojani“ Branka Turčića. Vodila ih je učiteljica Maja Polonijo.

28. rujna 2019. u kategoriji odraslih 25 natjecatelja i veoma ozbiljnoj konkurenciji sudjelovao je i bivši učenik naše škole Luka Vadnov s ulomkom Mollierova Mizantropa pod naslovom „Niškoristi od čovika“ koji je na vrbničku čakavštinu prevela Marija Trinajstić Božić. Moćna Lukina izvedba izborila je jednoglasnom odlukom četveročlanog stručnog ocjenjivačkog suda 1. nagradu. I tako je naše ČE odjeknulo u lepezi raznolikih čakavskih govora talentom troje mladih Vrbenčana koje je vodila i pripremala učiteljica Dina Valković.

Dina Valković

Odgovori