Darovi sv. Nikole

Na dan 6. prosinca, slavi se jedan od najpopularnijih svetaca na svijetu, a njegovo ime je Sveti Nikola. Iako ga djeca najčešće povezuju s darovima koje pronalaze u svojim čizmicama te poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu – znaju li tko je zapravo bio Sveti Nikola?

Budući da je Sveti Nikola živio u 4. stoljeću, malo se toga zapravo zna o ovom ranokršćanskom biskupu iz maloazijskoga grada Myre, današnjeg Demrea u Turskoj. Njegovi roditelji umrli su dok je još bio mlad pa je rano ostao sam, ali već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim dobrim djelima. Uz njegov je život vezano mnogo priča i danas je među njima teško razlikovati koje su istinite, a koje nisu. No sigurno je to da se isticao dobrotom i hrabrošću te se u svom životu uvijek borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu.

Bezbroj je legendi o Svetom Nikoli koji je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, ljekarnika, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i mnogih gradova širom svijeta.

Upravo zbog toga, o njemu su sačuvane brojne lijepe priče

I danas su se učenici mlađih razreda mogli uvjeriti u priču da sv. Nikola donosi poklone kada su stigli u školu i ugledali velike šarene vreće u učionici.

Iako se uoči sv. Nikole čiste čizmice i stavljaju na prozor, učenici su sa svojim učiteljicama i učiteljima još prošli tjedan uredili učionice božićnim ukrasima i čizmicama te spremni dočekali današnji dan.

Veselja nije nedostajalo. Otvarali su se pokloni, čitala su se i pisma koje im je sv. Nikola napisao, a posebno je bilo iznenađenje kad se na vratima pojavio sv. Nikola i Krampus – ovog puta su to bili njihovi „zamjenici“ iz dramske grupe koji su u svakom razredu odglumili igrokaz o sv. Nikoli.

Na kraju su se svi učenici počastili slatkišima uz želje da sv. Nikola dođe i sljedeće godine…
Nažalost, dio učenika danas nije moglo doći u školu, ali njihovi pokloni će ih čekati u učionici.

Tomislav Božić

Odgovori