Ekskurzija osmaša u Dalmaciju

Dana 11. rujna u 6,20h krenuli smo na ekskurziju u Dalmaciju. Pridružili su nam se učenici iz škole Dobrinj i Punat s njihovim učiteljicama Nikolinom Ćuk i Milenom Kopanicom.

Prva destinacija nam je bila Zadar do kojeg smo, vozeći se uz more, stigli u popodnevnim satima. Ondje smo obišli Pozdrav Suncu, morske orgulje, crkvu sv. Donata i katedralu sv. Stošije. Na putu do Vodica gdje smo bili smješteni otišli smo na vidikovac Kamenjak odakle smo mogli vidjeti cijelo Vransko jezero.

Slijedećeg jutra otišli smo u NP Krka. Ondje smo posjetili otok Visovac, etno kućice, vidjeli Skradinski buk te smo potom otišli brodom u Skradin gdje smo ručali. Zatim smo se uputili u Sokolarski centar gdje smo imali zanimljivo predavanje, a nekim se učenicima pružila prilika da nahrane sovu i sokola. Nakon napornog dana uputili smo se u Vodice.

Trećeg dana posjetili smo Sinj, Split i Trogir. U Sinju smo prošetali ulicom u kojoj se održava Sinjska alka i ponešto smo naučili o povijesti alke u Muzeju Sinjske alke. U Splitu smo razgledali Dioklecijanovu palaču i stadion Poljud. Potom smo obišli Trogir gdje smo posjetili katedralu i vidjeli predivan portal majstora Radovana.

Zadnjeg dana razgledali smo Šibenik, posebno katedralu sv. Jakova i krenuli prema Kninu. U Kninu smo se uspeli na Kninsku tvrđavu gdje smo posjetili Muzej Domovinskog rata.

Nakon Knina naše razgledavanje Dalmacije je završilo te smo se uputili prema otoku Krku. Ovo nam je bio jedan od dražih izleta. Sklopili smo puno novih prijateljstava. Kući smo se puni oduševljenja vratili u večernjim satima.

Nikolina Grgurić, 8. razred

Odgovori