Izlet prvog i drugog razreda po otoku Krku

U ponedjeljak 20. svibnja 2019. godine bili smo na izletu po otoku Krku. S nama su išli i učenici drugog razreda iz škole Baška, Punat i Dobrinj. Nakon početnih poteškoća s autobusom uputili smo se za Omišalj.

Prvo smo posjetili Zračnu luku Rijeka. Naučili smo koliko kilograma može imati naša prtljaga, kako izgleda zrakoplovna putna karta te kakve sigurnosne provjere trebamo proći prije ulaska u zrakoplov. Nakon što smo svi prošli sigurnosne provjere, uputili smo se na zračnu pistu. Tamo nas je dočekao jedan zrakoplov i jedan helikopter. U helikopteru su nas dočekala dva pilota koji su nam objasnila sve što nas je zanimalo u unutrašnjosti helikoptera. Po izlasku iz helikoptera dočekala su nas vatrogasna vozila, a u jednom od njih smo i jurili po zrakoplovnoj pisti.

Ukrcali smo se nazad u autobus i krenuli u Punat. Sa brodićem smo otišli na otočić Košljun. Razgledali smo crkvu i dva muzeja. U jednom su izložene vrijedne stare knjige, atlasi i nošnje, a u drugom predmeti i preparirane životinje. Vidjeli smo i najmanju knjigu na svijetu u kojoj je napisan Oče naš na sedam stranih jezika.

Zatim smo otišli u Vrbnik. Posjetili smo knjižnicu obitelji Vitezić. Vidjeli smo stare glagoljaške knjige i tiskarski stroj. Nakon toga smo na vrbničkoj Škujici kupili sladoled i malo se odmorili.

Iz Vrbnika smo se uputili prema Baški. Stali smo u Jurandvoru. U crkvi svete Lucije vidjeli smo Bašćansku ploču. To je najstariji glagoljski spomenik pisan na glagoljici.

Na kraju smo pogledali i Velu Riku, njezino ušće  te prekrasnu veliku pješčanu plažu.

Umorni, ali sretni vratili smo se svojim kućama.

prvašići, drugašići i učiteljica Kristina 🙂

Odgovori