Koliko je daleka 2114. godina?

Sjećate li se kada je 2014. godine Zagrebačka banka pokrenula kampanju Vremenski trezor? Tada su mjesecima ljudi pozivani da pohrane neku svoju sentimentalnu dragocijenost koju će njihovi potomci moći podignuti 2114. godine kada će trezor biti ponovno otvoren.

Kampanji su se pridružile i mnoge osobe iz javnog života. Iz medija smo saznali da je tako Ćiro Blažević pohranio svoj slavni bijeli šal koji je nosio na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998., Aleksandar Petrović pohranio je dres svog brata Dražena Petrovića iz 1992. i olimpijsku medalju „kao podsjetnik na uspješne dane hrvatske košarke“, pjevač Marko Tolja partituru pjesme Ljubav u boji „zato jer mi ta pjesma puno znači i volio bih da se neki moj praunuk sjeti kako je pranono nekada pjevao i pisao“, Špiro Guberina odlučio se za epizodu iz kultne serije “Malo misto”…

Sto godina čini se daleka budućnost, no svi smo svjedoci kako se često ulovimo s mišlju kako “vrijeme brzo leti”. Stoga smo se i mi kao škola odlučili pohraniti djelićak naše svakodnevice. Priredili smo bilježnicu u koju smo zapisali opće podatke o našjoj školi i mjestu koji su u tom trenutku bili aktualni. Tako priređenu bilježnicu poslali smo po školi i u nju su se upisivali učitelji i učenici koji su to željeli. 2114. netko će moći vidjeti poruke i crteže koje smo arhivirali.

Nedavno smo dobili certifikat koji je neophodan da bi se podignula bilježnica. Stjecajem okolnosti dobili smo dva komada, pa vas ovim putem obavještavamo da je jedan pohranjen u arhivi škole, a drugi je izložen u knjižnici Vitezić. Proveli smo kratku anketu među učiteljima u našoj školi i kako sada stvari stoje nitko ne namjerava biti živ 2114. 🙂 pa računamo na vas!

vjeroučiteljica Martina Jurjević

Odgovori