„La Guardia American Day“ obilježen i u Vrbniku

U Rijeci 11. prosinca 2017. svečano je obilježena 135. godišnjica od rođenja Fiorella La Guardie. Program se održao na raznim kvarnerskim lokacijama. Tim zanimljivim programom nadzočila je i Jessica Giles Copeland, druga tajnica Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj kao i mnogi drugi uzvanici.

Oko 12 sati uzvanici su posjetili i Vrbnik gdje su u Vinotelu Gospoja donirali košarkaške lopte našoj školi s ciljem razvoja i promocije sporta i zdravog života. Lopte su preuzeli učenici 5. razreda sa svojim učiteljima, te su imali priliku kratko porazgovarati s gospođom Copeland.

Na kraju programa ravnatelj škole g. Serđo Samblić zahvalio se svima na donaciji košarkaških lopti.

Inicijativu za pokretanjem proslave 135. godišnjice rođenja F. La Guardie , pod nazivom „La Guardia American Day“, dala je Udruga „Dea Modis“, koja danas djeluje u prostorima u kojima je živio i radio F. La Guardia, tj. u Rijeci na adresi Korzo 2.

 učitelj Tomislav Božić

Kako su se proveli naši petaši pogledajte u maloj fotogaleriji….

FIORELLO LA GUARDIA

11.prosinca 1882. g u New Yorku je rođen Fiorello La Guardia, jedan od najomiljenijih gradonačelnika New Yorka, a koji je svoju političku karijeru započeo u Rijeci.

Mladi Fiorello došao je u Rijeku 1904. g. i kao američki diplomatski predstavnik radio je do 1906. zalažući se za što sigurniji ukrcaj naših iseljenika na brodove koji su plovili put Amerike. U to vrijeme postojala je direktna parobrodska linija Rijeka – New York , koja je isplovljavala svakih 15 dana. Osim izdavanja dozvola za ukrcaj, Fiorello se pobrinuo i o zdravstvenoj zaštiti za emigrante, te ih je uposlivši liječnike koji su ih prije puta pregledavali, poštedio mukotrpnog puta, odakle bi ih , bolesne vraćali u domovinu. U to vrijeme, tisuće ljudi, iz ovog dijela Europe odlazilo je preko riječke luke, u potrazi za boljim životom negdje daleko, a za svakog od njih pobrinuo se Fiorello la Guardia, malenog rasta, ali velikog srca.

906. godine vraća se u rodni New York, a budući je tečno govorio engleski, talijanski i francuski i odlično naučio hrvatski, pomagao je našim iseljenicima da se što lakše prilagode novom životu i pronađu zaposlenje, te je neko vrijeme radio i kao tumač za hrvatski jezik. Završio je pravni studij, otvorio odvjetnički ured, ušao u politiku i postao član Kongresa, a 1933.g. postao je i gradonačelnik grada New Yorka. Tu je dužnost obnašao punih 12 godina, tj. kroz 3 mandata , gdje se i dalje brinuo o pravima svakog čovjeka i u njegovo doba taj grad je doživio najveći procvat. Zvali su ga Little Flower, racionalizirao je gradsku upravu, brinuo se o uljepšavanju grada, izgradnju značajnih objekata, među kojima i zračne luke , koja i danas nosi njegovo ime „La Guardia“ .

Bio je prijatelj Nikole Tesle i postoje tonski zapisi o njegovom govoru na sprovodu Nikole Tesle.

Umro je 20. rujna 1947. u Bronxu u 64. godini.

Odgovori