Mala samoodrživa oaza popa Mika

Učitelji naše škole organizirali su u srijedu 25. listopada terensku nastavu u Kremeniće, mjesto u Dubašnici kraj Malinske.

Tamo smo posjetili svećenika Nikolu Radića koji je napravio prvu fotonaponsku centralu na otoku Krku koja omogućuje opskrbu kućanstva električnom energijom proizvedenom od sunčeve svjetlosti. U vrtu iza kuće ima više različitih vrsta solarnih panela. Šest koje prate kretanje sunca i deset koje su ugrađene na krovu štale. Kada je oblačno vrijeme ili kiša, svećenik koristi struju iz baterija koje su se napunile tijekom sunčanih dana. Automobil kojeg vozi također je na struju kao i bicikl. U vrtu uzgaja različite vrste povrća, a ima i maslinik sa šesnaest maslina koje daju dovoljno ulja za cijelu godinu. Osim toga ima i četiri kokoši koje nesu jaja.

Nakon razgledavanja njegove samoodržive male oaze odveo nas je do kapelice sv. Andrije gdje nam je ispričao povijest kapelice, oltara i slika u njoj.

U gostima kod svećenika Nikole proveli smo tri sata koja su jako brzo prošla jer je sve o čemu nam je pričao bilo jako zanimljivo. Sviđa mi se način na koji svećenik Nikola Radić živi te tako očuva prirodu i zrak oko nas.

Posebno se zahvaljujemo gđi. Matildi Braut koja je donirala troškove autobusa.

Marta Zahija, 8.r

Odgovori