Predavanje i radionica u sklopu projekta OTOK u našoj školi

Učenici PŠ Vrbnik imali su priliku sudjelovati u intrigantnom interaktivnom predavanju pod nazivom “Homo sapiens – odakle dolazimo, gdje smo sada i kamo idemo”, koje je održao predavač Krešimir Čanić. Ovo zanimljivo predavanje pružilo im je uvid u evoluciju ljudske vrste kroz povijest, s fokusom na našu sadašnjost i budućnost. Na predavanju, učenici su također imali priliku upoznati robota pod nazivom Unitree te sudjelovati u pokusu s kreativnim alatom Makey Makey, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo i proširilo horizonte tehnoloških mogućnosti.

Nakon predavanja, učenici su imali priliku sudjelovati u dvije izuzetno edukativne radionice. Prva radionica obuhvatila je demonstraciju uređaja za recikliranje čepova od boca, gdje su učenici osobno sudjelovali u procesu usitnjavanja čepova te nakon toga dobiveni materijal otopili i izlili u kalupe. Ovaj praktični eksperiment dao im je uvid u važnost recikliranja i stvaranja novih materijala iz otpada.

Druga radionica bila je posvećena izradi bioplastike, gdje su učenici mogli naučiti kako se bioplastika proizvodi na održiv način koristeći prirodne resurse. Ova aktivnost potaknula je svijest o alternativama konvencionalnoj plastici te važnosti ekološki prihvatljivih materijala.

Obje radionice bile su namijenjene učenicima od 5. do 8. razreda i susretale su se s velikim zanimanjem i aktivnim sudjelovanjem.

Ovaj događaj nije samo pružio edukativno iskustvo, već je također potaknuo učenike da razmišljaju o važnim temama kao što su održivost, tehnološki napredak i evolucija ljudskog društva. Sudjelovanje u takvim aktivnostima ključno je za razvoj interesa u znanosti i tehnologiji među mladima te za poticanje odgovornog odnosa prema okolišu i budućnosti naše planete.

Zahvaljujemo se gospodinu Krešimiru Čaniću, članu udruge Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija na zanimljivom predavanju te gospođi Zrinki Valetić predsjednici Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija iz Zagreba koja je u suradnji s volonterima udruge Virtualci iz Zagreba, udruge za razvoj i promicanje kreativnog i digitalnog obrazovanja vodila radionice vezane uz plastiku.
Ovom prigodom su našoj školi poklonili Lego motorizirani svjetionik kao uspomenu za sudjelovanje u projektu. Cjelokupni program predavanja i radionica realiziran je u sklopu projekta OTOK koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. te u suradnji s nakladničkom kućom Školska knjiga.

Laura Sutlović

Odgovori