Predstavljanje pjesničke zbirke Marije Volarić

U krcatom vrbničkom Domu, u nedjelju 4. veljače 2024. u večernjim satima održana je promocija prve pjesničke zbirke čakavskih stihova vrbničke pjesnikinje Marije Volarić Maksice pod naslovom „Sva svitla moga grada“. U programu su sudjelovali sadašnji i bivši učenici naše škole.

Vrbenski sopci Andrija i Mavro Dobrinčić za početak su zasopli Mentinjadu. Unuke autorice: Dora, Ursula i Dina Volarić te Josipa Vladić s učiteljicom Dinom Valković pripremile su program kao najljepše iznenađenje  za svoju baku. Predstavljale su bakinu knjigu odjevene va tesneku čitajući stihove i ispreplićući ih s obiteljskim uspomenama u dijalogu koji je bio i dirljiv i duhovit. Dora je i zapjevala „Vrbniče stari grade“ uz klavirsku pratnju mladog klavirskog virtuoza Nikole Božića. O knjizi su govorile urednica knjige Ivana Vladilo,  autorica te Milovan Kirinčić koji je potaknuo Mariju Volarić na objavljivanje knjige nakon niza osvojenih nagrada za pjesme kandidirane na natječaju Krčke besede.

U Domu je bila upriličena i mala izložba inspirirana Marijinim stihovima koju je pripremila Željka Dobrinčić koja se autorici obratila u ime Vrbničkog kulturnog društva „Frankopan“ čiji su članovi organizirali ovu večer posvećenu „našemu lipomu če“, među njima i naš voditelj Područne škole Vrbnik Tomislav Božić. Autorica ovih redaka čestitala je Mariji i istaknula kako je njezina zbirka 13. po redu iz pera vrbničkih čakavskih pjesnikinja, 3. knjiga promovirana u Vrbniku u posljednjih godinu dana, a među 20-ak knjiga vezanih uz Vrbnik izdanih u zadnjih 30-ak godina što je velika brojka, a svjedoči o važnosti kulture i njegovanju zavičajnog identiteta u našoj maloj vrbničkoj sredini.

Dina Valković, učiteljica povijesti i voditeljica izvannastavne aktivnosti Čuvari baštine

Foto: Milovan Kiričić, Tomislav Božić

*Među pjesmama zavičajne, religiozne, misaone tematike i intimne tematike možemo izdvojiti jednu pjesmu koja bi mogla postati antologijska.

Ako škuriš

Ako škuriš, škuro je.

Ako svitliš, svitlo je.

Do tebe je!

Čudno vrime,

sve imamo,

sve nan fali.

Vavik žudimo za još,

ne mislimo kako nan je

malo dost.

Ako škuriš, škuro je.

Ako svitliš, svitlo je.

Do tebe je!

 *Djeci će se sigurno najviše svidjeti pjesme koje su poput malih šenterica u stihovima. Izdvojit ćemo jednu.

Ivan i kosić

U Ivana na barsu su viseli grozdići.

Adoćali ih kosići.

Partili zobat seki dan.

Ivan domišjat,

obisil laticu ze vodun na bares.

Na komad harti je napisal:

„Kosići, kosići,

ne zobjite grozdići!

Endi van je vodi ako ste žejni,

Grozdiće  su i meni dobri.“

Buduć kosići ume čitat,

Ivan ni imel ča zobat…

Odgovori