Stihotvorci u Malinskoj proslavili Svjetski dan pjesništva

21. ožujka dan je kada se u cijelom svijetu na prigodan način obilježava Dan pjesnika i pjesništva. Neki ga nazivaju i Međunarodnim danom poezije. Kako god ga zvali, to je dan ljepote duha, pisane riječi, stiha, dobrohotnosti, srodnih duša. Međunarodni dan poezije, Dan pjesnika i pjesništva obilježava se od 1999. godine, kada ga je proglasio UNESCO s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Nezavisni portal otok-krk.org i Multimedijalna udruga „Krčka beseda“ tradiciju obilježavanja nastavili su i ove godine po deveti put “Susretom pjesnika i pjesništva Otok Krk 2023.” okupljajući pjesnike, pjesnikinje i sve ljubitelje stihova i poezije s otoka Krka, kvarnerskih otoka, Rijeke, Istre… To je ujedno i završna svečanost literarnog projekta “Utoplimo krčku zimu 2022/23.

Druženje se i ove godine tradicionalno održalo 21. ožujka 2023. u Malinskoj, u restoranu “Royal” hotela „Malin“. U prvom dijelu uručena su priznanja i nagrade najboljima na literarnom natječaju za otočne učenike na temu „Krčka zima“ i pjesničkom natječaju „Sve što u životu vrijedi“ na kojama je žiri u sastavu Neda Milenkovski, Ema Jedrlinić i Daria Papa odabrao najbolje radove.

Učenica Tonka Šušak iz Vrbnika osobno je primila nagradu i pročitala svoj uradak, na opće oduševljenje brojnih nazočnih, a srednjoškolki Marini Cvelić nagrada će biti poslana poštom.

Nagrađenim autorima pjesama na nekoj od varijanti čakavskog jezika, najboljoj plaketu „Elfrida Matuč Mahulja“ Elis Konović te drugoplasiranima Gracijeli Putina, Marinu Turčiću i Mariji Volarić Maksici, predsjednik „Krčke besede“ i urednik portala otok-krk.org Milovan Kirinčić uručio je priznanja i nagrade, a one su pročitale svoje nagrađene pjesme. Napomenimo da su svi oni, uz priznanja i prigodne nagrade, dobili, zahvaljujući Petru Kopanici, komplet knjiga prerano preminule književnice Elfride Matuč Mahulja.

ČESTITAMO NAŠOJ UČENICI 4. RAZREDA TONKI ŠUŠAK NA OSTVARENOM USPJEHU I ŽELIMO JOJ JOŠ PUNO NAPISANIH LIJEPIH RIJEČI, STIHOVA, PRIČA…

https://otok-krk.org/krk/stihotvorci-u-malinskoj-proslavili-svjetski-dan-pjesni%C5%A1tva

(preuzeto: otok-krk.org)

Odgovori