Sudjelovali smo u projektu Otočna rožica i dobili Eko zastavu

U prepunom Domu na Škujici u utorak 2. listopada 2018. održana je  jedanaesta po redu Otočna rožica.

To je akcija namijenjena odraslim stanovnicama našeg otoka, a njen cilj je odabir najljepših vrtova, balkona i terasa na području otoka Krka. Ove se godine prvi put toj manifestaciji pridružila i škola, točnije Područna škola Vrbnik. Suradnja je započela još u travnju pozivom na sudjelovanje u projektu Otočne rožice kojeg je školi uputila agronomkinja Dobrila Kraljić i gospođa Majda Šale. Razlog zbog kojeg je odabrana Područna škola Vrbnik je taj što će se ubuduće u manifestaciju Otočne rožice svojim programom uključivati škole na području općine koja će ugostiti ovu akciju. Kako nam je najavila predstavnica TZ Krk, gospođa Majda Šale, sljedeće će godine Otočnoj rožici domaćin biti općina Krk, a suradnja će se  usmjeriti na Matičnu školu Krk koja će ujedno biti i dio završnog programa ove manifestacije u listopadu 2019. godine.

PŠ Vrbnik započela je s projektom Otočna rožica u travnju prošle školske godine uvodnim predavanjem koje je održano u suradnji s tvrtkom Ponikve otok Krk d.o.o. Iva Labaš i Dobrila Kraljić održale su u školi edukativno predavanje o biljkama našeg kraja. Nakon predavanja učenici su pod vodstvom učitelja razredne i predmetne nastave započeli s realizacijom zadataka kojima su se bavili do kraja lipnja te nastavili početkom školske godine 2018./2019. Prvi dio rada prikazan je na svečanosti dodjele Otočne rožice, nakon svečane podjele nagrada najbolje uređenim vrtovima, terasama i okućnicama.

Školski dio programa, koji je tematski bio podijeljen na bavljenje jestivim, ljekovitim i aromatičnim te ukrasnim biljem, vodile su učenice osmog razreda Mara Vadnov i Nikolina Grgurić. Bilje kojim su se učenici bavili najavljivale su učenice odabranim literarnim radovima o koprivi, kadulji i semprevivi. Čitale su Klara Kovačević, Tea Kamenar i Mina Dminić.

Najprije smo proučili jestivo bilje i kako ga možemo prezentirati. Franica Toljanić, učenica sedmog razreda upoznala nas je s prirodnom kozmetikom od grožđa, a učenice istog razreda Ivana Zahija i Ivona Polonijo zajedno sa svojom razrednicom Lucijom Šarinić odlučile su neke prisjetiti, a druge upoznati s davnim postojanjem školskog vrta i učeničke zadruge u sklopu izvannastavne aktivnosti u školi. U tome su nam pomogli učitelj u mirovini Petar Morožin i sumještan Dinko Vitezić koji su nam prenijeli svoja sjećanja. Jestivim biljem bavio se je i treći razred s učiteljicom Ivanom Stolfa koji je sušio smokve i izradio posudice od glinamola za njihovo degustiranje, a učenici petog razreda uz malu pomoć učiteljice Mire Katunar skuhali su nam malo domaćeg čaja kojeg smo prisutnima ponudili sa žličicom meda.

Ljekovitim i aromatičnim biljem većinom su se bavili naši četvrtaši koji su zajedno s učiteljem Tomislavom Božićem izradili herbarij koji je bio prezentiran u izložbenom prostoru i mogao se je razgledati po završetku programa. Dotakli smo se i činjenice da se Vrbnik sve više okreće prirodi kao izvoru inspiracije za neke nove podvige, pa je tako obitelj Fugošić iz Vrbnika plasirala na tržište vrbnički eliksir besmrtnosti. O tome je prisutne kratkom televizijskom reportažom informirala novinarska grupa u sastavu Mare Vadnov, Nikoline Grgurić i Veronike Justić pod vodstvom knjižničarke Irene Žgaljić Magašić.

Ukrasno bilje je ujedno i razlog zašto je većina publike prisustvovala manifestaciji Otočne rožice. Sve se više cijeni njegovo prisustvo u našim vrtovima, na ulicama i trgovima. Ono opušta, osvježava i uljepšava našu svakodnevnicu. Takve su slike zabilježile oči naših prvašića i drugašića koji su s učiteljicom Kristinom Koščić za ovu prigodu izradili plakat s likovnim radovima na temu „Vrt moje bake“. A brigom za ukrasno bilje  bavila se je i učiteljica povijesti Dina Valković koja se okušala u povijesnom istraživanju s učenicima 7. i 8. razreda. Osmaši su istraživali osnutak i rad Društva za poljepšanje mjesta koje je osnovano 1911. godine. Sedmaši su se bavili prvim vodovodom na otoku Krku koji je također potekao davne 1911. u Vrbniku i koji je mještanima olakšao pristup vodi, poboljšao kvalitetu života, a vjerojatno i olakšao uzgoj biljaka. Svoja su saznanja prezentirali na izloženim plakatima zajedno s šestim razredom koji je sa svojom razrednicom Marijom Elenom Brusić izradio plakat o biljkama našeg zavičaja.

Kratkom modnom revijom učenica koje su nosile narodnu nošnju, fris i široki kamižot na kojima su utkani motivi cvijeća, zaključili smo temu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Bilo jestivo, ljekovito i aromatično ili ukrasno, bilje oduvijek živi s nama, a o tome nam govori i činjenica da se ono spominje i u liturgiji. Slijedila je prezentacija vjeroučenika i vjeroučiteljice Slavice Petrinović koju im je pomogla urediti učiteljica informatike Klaudija Topić Matković.

Program je priveden kraju pjesmom Cviće moje koju nam je otpjevala Tea Kamenar.

Zbor je za ovu prigodu uvježbala naša učiteljica Ana Jagić Aljić, pjesme je s učenicima uredila učiteljica Mira Katunar, a za recitiranje pripremila Marija Elena Brusić.

Tijekom programa PŠ Vrbnik je prigodom kvalitetne suradnje darovana statua Otočna rožica koju je primio Serđo Samblić, ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk (kojoj po ustroju pripada i vrbnička područna škola). Ravnatelj je ovom prigodom PŠ Vrbnik uručio zelenu zastavu Ekoškole koju su učitelji i učenici nakon manifestacije svečano podigli na stijegu pred ulaznim vratima škole.

U narednim mjesecima u suradnji s agronomkinjom Dobrilom Kraljić planira se urediti ekokutak škole, te će se na taj način zaključiti obostrana suradnja škole i manifestacije. Ulaskom PŠ Vrbnik u projekt Otočne rožice i dobivanjem zastave ekoškole, škola je učinila korak naprijed prema novim izazovima i uspjesima.

Više o našim istraživanjima i saznanjima donosimo u školskom listu i putem web stranice škole koju uređuje učiteljica Martina Jurjević.

Učitelji PŠ Vrbnik

Odgovori