Terenska nastava osmaša u Jasenovac, Brezovicu i Lonjsko polje

Prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru kurikuluma nastave povijesti osmog razreda, uz suradnju Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Aktiva učitelja povijesti OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, OŠ Malinska Dubašnica i OŠ Omišalj, 8. travnja 2024. organizirana je terenska nastava u Javnu ustanovu Spomen područja Jasenovac, Spomen park Brezovicu, Park prirode Lonjsko polje i selo roda Čigoč.

U programu je sudjelovao pun autobus učenika osmaša iz svih naših krčkih osnovnih škola koji su se istaknuli svojim sudjelovanjem na natjecanju povijesti ili pokazuju poseban interes za povijesne sadržaje. Pratili su ih učitelji: Sanja Novosel, Maja Brajković, Iva Dujmović Matea Kosić, Dina Valković i Denis Buljat te ravnatelj Serđo Samblić i predsjednik Udruge UABE Darko Fanuko. Iz Područne škole Vrbnik sudjelovale su osmašice: Marta Lukarić, Mia Gršković, Klara Kožić i Antonija Justinić.

Nakon višesatne vožnje do Jasenovca uslijedio je obilazak Spomen područja nekadašnjeg zloglasnog ustaškog koncentracijskog logora uz vođenje kustosice Martine Barešić. Učenici su se upoznali s okolnostima nastanka logora, načinom njegova funkcioniranja, mrežom logora u okolici. Osvijestili su brutalnost ustaških zločina i težinu tragičnih sudbina logoraša. Kod  impozantnog spomenika Bogdana Bogdanovića učenici su položili cvijeće i svijeće za stradalnike, s dubokom vjerom da se takva patnja nikada više ne ponovi. Nakon zajedničkog obilaska, učenici su bili podijeljeni u grupe prema temama: Nezavisna Država Hrvatska, rasni zakoni, zatočenici, dehumanizacija, život u logoru, proboj logoraša. Vođeni postavljenim pitanjima i uputama krenuli su u istraživanje postava memorijalnog muzeja. Pronalazili su različite vrste povijesnih izvora, analizirali ih i donosili zaključke. Vidjevši osobne stvari logoraša, kao i brojne dnevničke zapise te svjedočanstva, učenici su mogli dublje i jasnije pojmiti povijesne činjenice i pojedinačne tragične sudbine. Učenici su veoma motivirano radili na grupnim zadatcima te ih veoma dobro prezentirali.

Uslijedila je vožnja Lonjskim poljem uz izmjenjivanje idiličnih krajolika i tradicijske posavske arhitekture do Čigoča, sela roda gdje je poslužen ukusni ručak uz ugodno druženje svih sudionika u neočekivano ljetnim vremenskim prilikama. Sljedeće odredište je bio obližnji Spomen park Brezovica gdje je 22. lipnja 1941. osnovan prvi sisački partizanski odred u čiju čast se obilježava Dan antifašističke borbe kao državni praznik. Tamo nas je dočekala delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Brezovica iz Siska predvođena gospodinom Zoranom Rastovcem koji nas je na vrlo zanimljiv način upoznao s geografskim, biološkim i povijesnim značajkama ovoga kraja. Učenici su položili vijenac i zapalili svijeću u spomen na sve tragično izgubljene živote tijekom Drugog svjetskog rata. Potom smo se uputili prema otoku Krku.

Cilj ove terenske nastave bilo je usvajanje i produbljivanje znanja o povijesnim okolnostima i počinjenim zločinima u koncentracijskim logorima, postizanje suosjećanja prema žrtvama, zauzimanje kritičkog stava prema počiniteljima zločina, promišljanje o uzrocima, okolnostima i pogubnim stavovima i idejama koji su doveli do zločina, senzibiliziranje učenika te oblikovanje stavova koji vode ka sprečavanju zločina protiv čovječnosti i zločina totalitarnih režima. Također i osvještavanje o vrijednostima antifašizma na kojem je utemeljeno suvremeno demokratsko društvo.

Dina Valković, učiteljica povijesti

Foto: Iva Dujmović, Darko Fanuko

Odgovori