Terenska nastava po otoku Krku

U četvrtak, 6. listopada 2022. godine bili smo na izletu po otoku Krku.

Iz Vrbnika smo se uputili prema Baški. Putem smo promatrali Velu Riku te stali u Jurandvoru. U crkvi svete Lucije vidjeli smo Bašćansku ploču. To je najstariji glagoljski spomenik pisan na glagoljici.

Nakon toga, uputili smo se u Bašku gdje smo obišli Akvarij Baška koji pruža doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana.  Prošetali smo i jednom od najljepših plaža na Jadranu.

Ukrcali smo se nazad u autobus i uputili prema Puntu. Sa brodićem smo otišli na otočić Košljun. Razgledali smo crkvu i dva muzeja. U jednom su izložene vrijedne stare knjige, atlasi i nošnje, a u drugom predmeti i preparirane životinje. Vidjeli smo i najmanju knjigu na svijetu u kojoj je napisan Oče naš na sedam stranih jezika.

Iz Punta smo otišli prema Omišlju i ondje posjetili Zračnu luku Rijeka. Naučili smo koliko kilograma može imati naša prtljaga, kako izgleda zrakoplovna putna karta te kakve sigurnosne provjere trebamo proći prije ulaska u zrakoplov. Nakon što smo svi prošli sigurnosne provjere, uputili smo se na zračnu pistu. Tamo nas je dočekao jedan helikopter. Kod helikoptera nam je na raspolaganju bio vojnik koji je strpljivo odgovarao na sva naša pitanja. Promatrali smo helikopter sa svih strana kao i vojnu te vatrogasnu službu koja je bila u prolazu.

U pratnji smo se uputili prema balkonu zračne luke  s kojeg smo nestrpljivo čekali slijetanje aviona. Bio je to nezaboravni doživljaj za sve učenike.

Na kraju smo se uputili u Malinsku gdje smo posjetili interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak – moderno opremljeni interaktivni prostor. U Malinskoj smo odmorili, pojeli sladoled i krenuli prema Vrbniku.

Umorni, ali sretni vratili smo se u 16h svojim kućama.

Učenici 2. i 3. r s učiteljicama Jasnom i Ivanom

Odgovori