Terenska nastava za osmaše – Grad Rab, Spomen-groblje Kampor i otočić Sveti Grgur

U petak 21. rujna 2018. godine uputili smo se na terensku iz povijesti kojoj je prisustvovalo 33-oje odabranih učenika osmih razreda svih osnovnih škola otoka Krka. Pratila su nas 4 učitelja povijesti, a s nama je bila učiteljica Dina Valković koja je također vodila i krčku grupu osmaša. Iz vrbničke osnovne škole odabrani učenici bili su: Mara Vadnov, Doroteo Dobrinčić, Nikolina Grgurić i Veronika Justić.

Brodićem „Nemo“ krenuli smo iz krčke luke u 8.30 prema otoku Rabu. Bio je predivan ljetni dan, a vožnju brodom proveli smo u ugodnom druženju s učenicima drugih škola. Oko 11.00 sati stigli smo u rapsku luku, ukrcali se u autobus i krenuli prema Kamporu. Tamo nas je dočekao prof. Ivo Barić koji nas je upoznao s tužnom sudbinom oko 15 000 Slovenaca, Hrvata i Židova koji su tijekom II. svjetskog rata bili žrtve fašističkog režima koji je sagradio koncentracijski logor na Kamporskom polju. Nakon rata u spomen na 1490 žrtve podignuto je Spomen-groblje prema zamisli slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara te mauzolej s predivnim mozaikom slikara Marija Pregelja. Zapalili smo svijeće i položili cvijeće za sve stradale te se zahvalili prof. Bariću na vrlo zanimljivom predavanju.

Nakon toga obišli smo grad Rab uz vodstvo lokalne vodičkinje koja nam je u obliku „kviz povijesti“ razotkrila sve najznačajnije i najzanimljivije kulturno-povijesne činjenice od ilirskog pa do suvremenog doba, ukazala nam na znamenitosti i važne ličnosti iz rapske povijesti. Potom smo dobili 45-minutni odmor te smo prošetali gradom i uživali u njegovim ljepotama.

Zadnja destinacija bio nam je otočić Sveti Grgur gdje je 1952. podignut ženski logor za političke protivnice tadašnjeg komunističkog režima. Ovdje smo nešto doznali o razdoblju Hladnog rata, sukobu Staljina i Tita i nesretnim sudbinama zatvorenica. Zapušten zatvorski kompleks i veliki natpis „Tito“ od kamena podsjeća na posljedice tadašnjeg nedemokratskog sustava. Prošetali smo otokom, susreli jelene koji slobodno šeću te se brodićem uputili na otok Krk. Ploveći smo hranili galebove i promatrali predivne plaže i prirodu oko Stare Baške, Punta i Krka. Svojim kućama stigli smo 19.30.

Ciljevi ovog edukativnog izleta bili su usvajanje znanja o povijesnim okolnostima i počinjenim zločinima u logoru Kampor i u logoru na Svetom Grguru, postizanje suosjećanja prema žrtvama, zauzimanje kritičkog stava prema počiniteljima zločina, promišljanje o uzrocima, okolnostima i pogubnim stavovima i idejama koji su doveli do zločina. Također osvještavanje, senzibiliziranje učenika te oblikovanje stavova koji vode ka sprečavanju zločina protiv čovječnosti i zločina totalitarnih režima kao i učenje o vrijednostima antifašizma na kojima je utemeljeno suvremeno demokratsko društvo. Stečena saznanja učenici osmaši produbit će u okviru nastavih tema iz povijesti tijekom prvog i drugog polugodišta: Totalitarni režimi, II. svjetski rat, Hladni rat i Hrvatska u drugoj Jugoslaviji.

Zahvaljujemo se Udruzi antifašista otoka Krka i Aktivu učitelja povijesti OŠ“ Fran Krsto Frankopan” Krk, OŠ Malinska-Dubašnica i OŠ Omišalj što su nam omogućili da na zanimljiv način kroz terensku nastavu učimo povijest.

Veronika Justić 8. r. i učiteljica povijesti Dina Valković

Odgovori