Trećaši posjetili Gorski kotar

U srijedu 22. svibnja učenici trećeg razreda naše škole i PŠ Vrh posjetili su Gorski kotar.

Krenuli smo autobusom iz Vrbnika u 7:45, a naši vršnjaci iz Vrha pridružili su nam se u 8:15. Po dolasku smo marendali na svježem gorskom zraku. Prvo smo posjetili špilju Vrelo koja je izuzetno lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Doznali smo da je u špilji temperatura uvijek 8ºC i zaključili kako ju je najbolje posjetiti zimi kada je vani hladnije. Vidjeli smo stalaktite, stalagnite, prekrasan gorski izvor vode i skulpture koje su služile kao rekviziti za snimanje pustolovnog filma pod nazivom Blago u srebrnom jezeru. Nakon razgleda špilje uslijedila je panoramska vožnja vlakićem oko jezera Bajer.

Zatim smo nastavili prema Delnicama gdje nas je dočekao gospodin Alen i predstavio nam Popovićev mlin. Ponovili smo kako nastaje brašno, tijesto i kruh i vidjeli jedan od najstarijih električnih mlinova ovoga područja. Imali smo priliku sudjelovati u stolarskoj radionici i izraditi suvenire koje smo dobili za poklon. Radionica je završila pjesmom, a neki su i zaplesali.

Zadnja stanica bio je Nacionalni park Risnjak. Ručali smo u restoranu Risnjak i zasladili se, a nakon toga prošetali poučnom stazom koja je po lješnjaku dobila naziv Leska. Leska je prva poučna staza otvorena 1993. godine na zaštićenom području. Vodičkinja Barbara priopćila nam je mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija pa smo tako saznali da na području Risnjaka rastu stabla bukve, smreke, jele, crnog graba i javora, a da je runolist zaštićena biljka. Po završetku razgleda i šetnje uslijedilo je opuštanje uz dokumentarni film Ris u Dinaridima u kojem je prikazano kretanje riseva.

Prepuni dojmova, veseli i raspjevani uputili smo se svojim kućama. Izlet je bio vrlo zanimljiv i poučan, a najviše nas je razveselilo to što nas je kiša odlučila „poštedjeti“.

Trećaši

Odgovori