Trećaši posjetili Gorski kotar

U srijedu 9. svibnja učenici 3. razreda naše škole otišli su zajedno s vršnjacima iz PŠ Baška i PŠ Punat na izlet u Gorski kotar.

Krenuli smo kombijem iz Vrbnika u 7,45 te smo se priključili svojim prijateljima na Dunatu i zajedno krenuli autobusom prema Gorskom kotaru.

Prvo smo posjetili Fužine. Marendali smo na svježem gorskom zraku i čekali vlakić. Vlakić nas je vozio uz cijelo jezero Bajer te smo mogli vidjeti puno zanimljivosti. Putem smo posjetili i špilju Vrelo. U špilji je uvijek temperatura 8ºC, a voda u malom jezeru je temperature 5ºC. Vidjeli smo izvor vode, stalaktite, stalagnite i stalagnate. Ispred špilje je rešetkasti otvor za šišmiše.

Zatim smo krenuli u Nacionalni park Risnjak. Razgledali smo poučnu stazu Leska uz zanimljivu vodičkinju koja nam je objasnila puno zanimljivih stvari. U NP je zabilježeno 89 vrsta danjih leptira, a gnijezdi se 78 vrsta ptica. Rastu stabla jele, bukve, smreke, crnog graba i javora. Zaštićena biljka je runolist. Pogledali smo i film Ris u Dinaridima. Zahvaljujući ženki risa Dini, kojoj su stavili ogrlicu, upoznalo se kretanje riseva. U parku žive divlje zvijeri; medvjedi, risevi i vukovi.

Zatim smo ručali u restoranu Risnjak. Počastili smo se i sladoledom iako je počela padati i kišica.

Zadnja točka našega izleta bile su Delnice. Dok smo stigli tamo, prestala je i  padati kiša. Posjetili smo Kuću Rački gdje smo naučili ponešto o organizaciji doma i  staroj graditeljskoj baštini Delnica. Prostrani uzdužni hodnik spajao je sve prostorije kuće: vežu (kuhinju), hišu ili hižu (sobu) i štalu (staju). Starost ove kuće procjenjuje se na oko 250 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se sačuvati njena izvornost. Na kraju smo posjetili Popovićev mlin. Tamo smo ponovili gradivo kako nastaje kruh te  upoznali i vidjeli kako izgleda jedan od najstarijih električnih mlinova ovog područja. Zatim smo se iskazali kao pravi šegrti-stolari  u stolarskoj radionici. Pilili smo drva, bušili rupe u drvu….a na kraju smo dobili poklon-malenu kućicu kao suvenir koju smo trebali spojiti i ukrasiti. Radionica je završila pjesmom uz light show.

Sretni, ali već i pomalo umorni krenuli smo svojim kućama. Izlet je bio jako zanimljiv te smo puno toga vidjeli i naučili. Veselimo se novom druženju u četvrtom razredu.

Trećaši

Odgovori