“Valamar brine za marende fine…”

Na samom početku ove nastavne godine naša škola se prijavila na nagradni natječaj „Tjedan domaćih marendi“ iz Valfresco kuhinje. Zadatak je bio osmisliti  kreativan recept za toplu ili hladnu marendu. Na natječaj smo poslali dio igrokaza u kojem je opisan recept sa sastojcima i načinom priprema fritula po domaću.

Igrokaz su izveli učenici na školskoj priredbi prigodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje kada smo i saznali rezultate natječaja. Valamar je odlučio nagraditi svih 25 osnovnih škola iz Istre, Rijeke i okolice te otoka Krka koje su sudjelovale na natječaju “Valamar brine za marende fine” za školsku godinu 2024./2025. Valamar je tako osigurao tjedan dana domaćih marendi za više od 5.200 učenika tijekom ove školske godine.

U dogovoru s organizatorima Tjedan domaćih marendi održao se u našoj školi u tjednu od 17. do 21. veljače. Učenici su s veseljem dočekali marende s raznovrsnim namirnicama te isprobavali razne okuse prema izboru. Uz mlijeko, jogurte i mliječne proizvode, razne vrste žitarica, namaze, crudiets – štapiće od sirovog povrća s više vrsta dipa, sendviče, razno voće, kolače servirana su svaki dan i domaća topla jela: žgvacet s puretinom i govedinom i njokima, istarska maneštra s hrenovkom, rižoto s povrćem, tjestenina s umakom bolognese te kuhani ječam s umakom od sipe.

Zahvaljujemo se Valamaru na nagradi i što je omogućio da učenici uživaju i isprobaju neke nove domaće namirnice i zdrave tradicionalne recepture.

Tomislav Božić

Odgovori