Vrbničani obilježili 50 godina nove školske zgrade te više od 500 godina školstva u Vrbniku

Na vrbničkom školskom igralištu, obilježena je u petak 26. svibnja, 50. obljetnica izgradnje nove školske zgrade na Recu. Učenici i učitelji OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Vrbnik s velikim su entuzijazmom pripremali program cijele školske godine. Obilježavanje je započelo u 17.00 sati otvaranjem izložbe „Školski vremeplov“ koja je bila postavljena u prostorijama školske zgrade te bogatim glazbeno-scenskim program koji je slijedio u 18.00 pod nazivom „Od azbuki do tableta“ u kojem je prikazana duga tradicija vrbničkog školstva.

Djelatnici i učenici škole s ponosom su otvorili vrata škole svim zainteresiranim mještanima i uzvanicima koji su tog popodneva odlučili pogledati školsku izložbu. Bilo je tu doista svega od velikih panoa na kojima je prikazan život škole u proteklih 50 godina, kutaka koji su dočaravali povijest školstva Vrbnika, od kojih posebno izdvajamo postavu starinske sobe vrbničke meštrice, izloženih dječjih likovnih radova te mogućnost uvida u svih osamnaest brojeva školskog lista Bares. Nakon ćakule protkane sjećanjima, uputili smo se polako prema školskom igralištu da bismo uživali u glazbeno-scenskom dijelu obilježavanja. U uređenju pozornice pomogli su nam Komunalna društva iz Vrbnika te Baške i Malinske.

Školska priredba bila je bogata informacijama o povijesnim činjenicama vezanim uz razvoj obrazovanja u Vrbniku od samih početaka do danas tj. prikazivala je prvih 50 godina nove školske zgrade te više od 500 godina školstva u Vrbniku. Zbor i vrbničke školske kanturice uljepšali su program pjesmom, a učenici su se iskazali u scenskim prikazima povijesnih trenutaka vezanima za obrazovanje u Vrbniku. Osim mlađe plesne grupe nastupili su i naši mali folkloraši tj. članovi VKD Frankopan. Svojim svjedočanstvima o uvjetima i radu u našoj školskoj zgradi od samih početaka svjedočili su Marko Anić (prvi voditelj nove školske zgrade), Antun Stašić (učitelji i bivši ravnatelj škole) te Milena Džeko (dugogodišnja voditeljica škole). Svojim su se prigodnim govorima publici još obratili ravnatelj OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Serđo Samblić, načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija, učiteljica Mira Katunar te sadašnji voditelj škole Tomislav Božić.

Nakon priredbe bilo je organizirano druženje za sve bivše i sadašnje djelatnike škole te uvažene goste kako bi imali prilike podijeliti svoja iskustava i sjećanja na rad u školi, a učenici su se osvježili sladoledom.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo događanje bude što svečanije, ugodnije i ljepše te onima koji se odazvali našem pozivu i s nama svečano proslavili prvu značajniju obljetnicu vezanu uz našu školu. Posebno zahvaljujemo na financijskoj pomoći osnivaču Primorsko-goranskoj županiji te Općini Vrbnik na čelu s načelnikom Draganom Zahijom koji nam uvijek rado pomaže u ostvarivanju naših projekata i razvoju škole. Hvala našem ravnatelju  Serđu Sambliću koji u bilo koje doba dana nađe vremena i razumijevanja za učitelje i učenike naše škole. Hvala na pomoći u organiziranju ove obljetnice Općini Vrbnik, Komunalnom društvu Verbena, Komunalnom društvu iz Baške i Malinske, vrbničkim vinarima: PZ Vrbnik, PZ Gospoja, Vinarija Nada, Vinarija Šipun, Estate winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Pekari Vrbnik, konobi Luce, VKD Frankopan te izdavačkoj kući Školska knjiga. I na kraju veliko hvala svim učiteljima i djelatnicima koji su radili u ovoj školi u proteklih 50 godina (a bilo ih je više od 90).

A našim sadašnjim i budućim učenicima želimo lijepo i ugodno djetinjstvo u školi i da zajedno krenemo na put ostvarenja novih znanja i životnih vrijednosti do proslave neke nove obljetnice! Nadamo se da će na sljedećoj okrugloj obljetnici naši mladi naraštaji svjedočiti današnjem događaju, koji je također postao dijelom povijesti vrbničkog školstva, i sjetiti se školske zgrade, svojih školskih dana i učitelja.

učitelji PŠ Vrbnik

https://www.youtube.com/watch?v=1wTi9aZ0wCU&ab_channel=%C5%A0kolaVrbnik https://www.youtube.com/watch?v=9sLXCvxOG20&ab_channel=%C5%A0kolaVrbnik

Odgovori