Zadar, NP Mljet, Korčula, Dubrovnik, Metković i Split oduševili osmaše

U utorak 10. listopada 2023. uz pratnju učiteljice Lucije Šarinić krenuli smo na ekskurziju u Dalmaciju autobusom u ranim jutarnjim satima iz Vrbnika. U autobus su se još ukrcali osmaši iz Vrha i Baške.

Prvo odredište nam je bio Zadar, prošetali smo gradom u pratnji voditelja putovanja te smo vidjeli: gradske zidine, crkvu sv. Donata, katedralu sv. Stošije, Trg pet bunara, jedinstvene u svijetu Morske orgulje te Pozdrav Suncu. Nakon razgledavanja grada uputili smo se prema muzeju iluzija. To je savršena prilika da hrabro uskočite u vrtlog iluzije koji stvara Vortex tunel, prvi u ovom dijelu Europe. Slijedila je vožnja prema Orebiću te smještaj u hotelu Aminess Casa Bellevue. Na putu prema Orebiću imali smo priliku vidjeti novi Pelješki most. Poslije večere u hotelu prošetali smo Orebićem, a nakon povratka slijedilo je druženje po sobama.

Drugi dan nakon doručka uputili smo se na cjelodnevni izlet brodom u kojem smo imali priliku posjetiti NP Mljet i grad Korčulu. Razgledali smo nacionalni park u pratnji lokalnog vodiča te smo se vozili brodom do otoka Sv. Marije. Tamo smo se imali priliku kupati u jezerima te smo ručali u restoranu. Slijedila je vožnja brodom prema otoku Korčuli. U Korčuli smo vidjeli gotičko-renesansnu katedralu svetog Marka, gradsku vijećnicu te masivne gradske zidine. U poslijepodnevnim satima slijedio je povratak brodom prema Orebiću te večera u hotelu.

Treći dan nakon doručka u hotelu krenuli smo autobusom prema Dubrovniku. Prošetali smo Stradunom i vidjeli glavne znamenitosti grada: Onofrijeva česma, crkva sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, samostan Male braće, Knežev dvor te dubrovačke gradske zidine. Dobili smo lunch paket za ručak i posjetili dubrovački akvarij. Slijedila je vožnja prema Orebiću te povratak u hotel. Nakon večere imali smo organiziran disco, ali smo radije gledali utakmicu. Nakon utakmice vratili smo se u hotel te družili u sobama.

Zadnji dan nakon doručka odjavili smo se iz hotela te je slijedila vožnja prema Metkoviću. Po dolasku u Metković posjetili smo muzej Narona u kojem se nalaze ostaci antičke Narone. Nastavili smo se voziti prema delti Neretve gdje smo se ukrcali u neretvanske lađe stare i preko 100 godina. Slijedila je vožnja kroz rukavce i kanale neretvanske močvare, jedine delte u Hrvatskoj. Stigli smo u Neretvansku kuću te smo imali ručak u restoranu. Slijedila je vožnja prema Splitu. Razgledali smo znamenitosti grada s lokalnim vodičem: Dioklecijanova palača, Zlatna vrata do kojih je izvana vodio put iz Solina, Srebrna vrata, Željezna vrata, katedrala sv. Duje sa zvonikom te najraskošnija strana palače, južna strana okrenuta moru s Brončanim vratima uz koja je bila platforma za pristajanje brodova.

Slijedila je vožnja prema otoku Krku uz nekoliko zaustavljanja, a u Vrbnik smo stigli u kasnim večernjim satima.

Marija Ružić, 8.r.

Odgovori