Još jedan uspjeh naše Marine

U OŠ Vežica 13. ožujka održano je Županijsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika. Našu školu, i to ne samo PŠ Vrh, već cijelu OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk predstavljala je učenica 8.r. Marina Depikolozvane, koja se jedina uspjela plasirati.

Na Školskom natjecanju, održanog u PŠ Vrbnik 12. veljače ove godine, osvojila je prvo mjesto, a na Županijskom jučer u Rijeci 7. mjesto od ukupno 60 natjecatelja 8.r. u našoj županiji.

Na uspjeh naše učenice posebno je ponosna njena mentorica Mirela Sparožić, kao i svi učenici i učitelji naše škole.

Dani hrvatskoga jezika u PŠ Vrh

  1. veljače učenici PŠ Vrh obilježili su Dane hrvatskoga jezika koji traju os 21. veljače, kada je Međunarodni dan materinskoga jezika, 22. veljače Dan glagoljice do 17. ožujka kada se prisjeća Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Učiteljica Hrvatskoga jezika Mirela Sparožić uvodno se prisjetila najvažnijih događaja te pisama i jezika kojima su se služili Hrvati u svojoj povijesti te dala presjek najznačajnijih rječnika, gramatika i pravopisa i njihovih autora u razvoju hrvatskoga jezika.

Učenik Stijepan Fijačko recitirao je jednu od najljepših domoljubnih pjesama  Hrvatski jezik Vladimira Nazora, a učenici Petra Bogović, Dino Bajčić i Dominik Nenadić izrecitirali su vlastite pjesme napisane na čakavskom narječju.

 

GLAGOLJAJ, NE NASILJAJ!

 

GLAGOLJAJ,   NE  NASILJAJ!

 

Ponukani obilježavanjem važnih dana u mjesecu veljači, Dana glagoljice i Dana ružičastih majica, učenici i učiteljice razredne nastave PŠ Vrh spojili su ono,  na izgled, nespojivo.

U petak, 22. veljače, na sam Dan hrvatske  glagoljice, uputili smo se, a gdje drugdje nego u Bašku. Vođeni stručnim savjetima i poučnim, zanimljivim pričama gospođe Branke Polonijo iz  Udruge Sinjali upznali smo se s Bašćanskom stazom glagoljice. Glagoljska slova izrađena u kamenu, neka viša od 6 metara i teška preko 15 tona, za nas su bila pravi doživljaj.  Posjetivši  crkvicu Sv. Lucije te u njoj vidjeti repliku Bašćanske ploče u izvornoj veličini, u nama je probudilo želju naučiti to staro hrvatsko pismo.

U srijedu, 27. veljače,  odjenuli smo, naravno,  ružičaste majice  i tako ujedinjeni poručili NE nasilju u školi. Proveli smo ideju kroz integrirane nastavne sadržaje, lijepo uklopivši glagoljicu u sve to.  Na prvom satu razgovarali smo o načinima komunikacije, te kroz zabavne radionice dokučili kako se trebamo odnositi  jedni prema drugima. Otpjevali autorsku pjesmu koja govori o važnosti razgovora protivno nasilnim rješavanjem sukoba.  Uslijedio je kviz znanja ˝prošaran˝ pitanjima o terenskoj nastavi, glagoljici, prijateljstvu… Otkrivali smo izreke na glagoljici, pisali glagoljicom, oslikavali oblutke s prekrasne bašćanske plaže. Zadne smo satove proveli u sportskim igrama i  natjecanjima, gdje smo se iskazali kao pravi ˝fair play˝  igrači.

Iza nas su dani  provedeni  u učenju, druženju i igri, bez ijedne razmirice ili svađe. Vrlo zadovoljni uspješnim projektom, svima želimo  poručiti: Glagoljaj (komuniciraj, govori), ne nasiljaj!

Učenici i učitelji RN Područne škole Vrh

Učenici 5. razreda, ujedinjeni u ružičastoj boji, ovaj su dan na satu Informatike obilježili dan parolom „THINK before you post!“ Povezali smo sadržaje medijske pismenosti, informatike i obogatili svoje znanje o CEPN-u.

Poručili smo svijetu da promjena počinje od nas samih i da objavljujemo samo ono što je istinito, korisno, poticajno, nužno i ljubazno. THINK PINK!

 

 

 

 

 

 

R: Glagoljaj, ne nasiljaj,

Jer nasilje nije rješenje!

Glagoljaj, ne nasiljaj

I stvaraj bolje vrijeme!

Digni svoj glas ti, ti glagoljaj

I budi kao pravi hrvatski kralj!

Hrvatski kralj!

 

Naši stari nisu znali

ni za kakav Internet.

Nisu Viberom ćakulali.

Nisu se slikali za  Instagram  i  Fejs.

Ali su napravili puno toga

Za naš jezik hrvatski –

Izumili su novo pismo

Naučili  glagoljati!

 

Tada nije bilo lako

Ljude poučiti.

Pismo pokrenuti,

Puno se mučiti…

Al´ kad volja je jaka

Tada prepreka nema!

Nek´ povijest uči nas,

Za dobro koristimo glas,  svoj glas!

 

LiDraNo

Ucenici Dramske skupine PŠ Vrh sudjelovali su u četvrtak 21.2.na županijskoj smotri Lidrano. Osam učenika petog, sedmog i osmog razreda naše škole glumili su u dramskoj igri Bašćanska ploča i osvojili simpatije publike i stručnog žirija.

Lektira iz vrećice

Vlak u snijegu: Lektira iz vrećice 3. razreda

Tijekom siječnja učenici trećeg razreda dobili su zadatak pristupiti lektiri na jedan nov i zanimljiv način. Učiteljica Danijela je dala zadatak da lektiru za siječanj Vlak u snijegu, Mate Lovraka napišu na stranicama papirnate vrećice. U vrećici su se skrivali predmeti koji su  učenike na neki način podsjećali na djelo i povezivali ih s događajima iz romana.

Učenici su s učiteljicom Danijelom u ponedjeljak 28. siječnja došli u prostor školske knjižnice noseći svoje papirnate vrećice. Smjestivši se započeli su razgovor o pročitanom književnom djelu. Razgovor o knjizi tekao je ležerno i pohvalno jer su učenici doista s velikim zanimanjem prionuli čitanju knjige. Usporedili su događaje i likove koji se razlikuju u knjizi i filmu kojeg su učenici pogledali par dana prije sata lektire.

Drugi sat lektire sastojao se od prikazivanja sadržaja iz vrećice. Svaki je učenik izvadio predmete iz vrećice i objasnio zašto je baš te predmete stavio u vrećicu i koji je razlog da ga baš oni podsjećaju na pročitano književno djelo.

Na kraju sata učenici su izrazili želju da još koji put obrade lektiru na ovaj način i da prazne stranice i dno vrećice ispune svojim crtežima, tekstom i nekim novim predmetima.

galerija:

IMG_20190128_100352
IMG_20190128_100352
« 1 od 25 »

Terenska nastava 3. razreda

Rijeka – središte naše županije

Moj razred je 5. 12. 2018. otišao na izlet u Rijeku.

Krenuli smo u osam sati. Stigli smo oko devet sati i najprije pojeli marendu. Krenuli smo prema Prirodoslovnom muzeju. U muzeju smo imali predavanje i radionicu o šišmišima. S vodičkinjom smo se sastali ispred Guvernerove palače. Prošetali smo kroz tunel, zatim otišli do katedrale sv. Vida i do Kosog tornja. Šetnja središtem Rijeke završila je u Mc Donalds`u, gdje smo ručali. Ukrcali sm se u autobus i krenuli prema Trsatskom svetištu. Stigavši u svetište, vodičkinja nam je ispričala zanimljivu priču o tome kako su izgrađene stepenice do svetišta. Nakon obilaska svetišta, otišli smo do Gradine. Gradina je ukrašena lampicama i osjeća se božićni ugođaj.

Nakon što smo sve obišli, krenuli smo kući.

Dorotea  Ž.

 

Rijeka – središte naše županije

U srijedu, 5. prosinca 2018. godine u 8 sati učenici 3. razreda PŠ Vrh otišli su na terensku nastavu u Rijeku.

Vožnja autobusom trajala je sat vremena, a kad smo stigli, doručkovali smo. Krenuli smo u Prirodoslovni muzej. Uz pomoć kustosice upoznali smo razne biljke i životinje. Imali smo i radionicu s edukativnim igrama, a tema su bili šišmiši. Osim igre, bavili smo se istraživanjem šišmiša. Ispred Guvernerove palače smo pričekali vodičkinju i zajedno s njom krenuli prema Korzu. Šetali smo centrom sve do katedrale sv. Vida, zaštitnika Rijeke. Posjetili smo Tunel Ri, koji je prekrasno osvijetljen, vidjeli Kosi toranj pa se uputili na ručak u Mc Donald` s. Kad smo se dobro najeli i ugrijali, krenuli smo prema Trsatu. Posjetili smo svetište Majke Božje Trsatske i otišli do Gradine. S Trsata se pruža predivan pogled na Rijeku. Trsat je u ovo doba lijepo okićen i osvjetljen lampicama, a vidjeli smo i jaslice.

Kući smo se zadovoljni vratili u 16 sati.

Ema K.

IMG 20181205 104054
IMG 20181205 104054
« 1 od 14 »

Poziv roditeljima

Dragi roditelji!

Kao što znate, naša je škola početkom ove školske godine, osnovala učeničku zadrugu pod imenom ˝Busilak˝. Učeničkim se zadrugama poboljšava kvaliteta učenja i poučavanja. Izvan prostora učionice stječu se i razvijaju temeljne osobine poduzetnika: inovativnost, marljivost, poduzetnost, spremnost na preuzimanje rizika i timski rad. Ujedno se razvijaju njega i svijest o ekološkom načinu poljoprivredne proizvodnje.

Kako bi Vam izložili koji su planovi i ciljevi naše Učeničke zadruge ˝Busilak˝ pozivamo Vas na sastanak koji će se održati u ponedjeljak,  3. prosinca 2018.g. u 16, 30 sati.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

 

Sanja Novosel Grgurić,

voditeljica Uč. Zadruge ˝Busilak˝