Ekskurzija u Dalmaciji

Utorak 24. svibnja, osmaši su krenuli na svoju ekskurziju u Dalmaciju. Autobus
nas je pokupio u 06:30 ispred škole. U školskom autobusu su nas već čekali
školarci iz mjesta Vrbnik i Punat, s kojima smo prethodno bili na izlet u Vukovar.
Kod Krčkog mosta pokupili smo našu vodičkinju, a onda smo nastavili prema
našem prvom odredištu- Šibeniku.
U Šibenik smo stigli nakon duge vožnje, gdje nas je vodičkinja vodila kroz grad
do katedrale sv. Jakova. Nakon toga dobili smo slobodno vrijeme, koje smo
iskoristili za razgledavanje stare gradske jezgre Šibenika. Ponovno smo se
sastali te zajedno krenuli na ručak. Zatim smo se zaputili prema Sokolarskom
centru u Dubravi u blizini Šibenika. Radnik centra nas je na vrlo zanimljiv i
zabavan način naučio o sokolima i drugim pticama. Uz to nas je i uključio u
predavanje tako što nam je dopustio da držimo i hranimo sovu ili sokola.
Slijedila je vožnja prema našem smještaju u resortu Medena u Seget Donjem.
Kad smo stigli, animatori su nas upoznali s resortom, večerali smo te se smjestili
u naše apartmane. Nakon toga smo se družili u discu, gdje smo svi sudjelovali
na glazbenom kvizu. Navečer smo se zabavljali po sobama te se bolje upoznali s
učenicima iz Vrbnika i Punta.

Nastavi čitati

Projekt Samo zdravo za učenike osmog razreda Područne škole Vrh

U ponedjeljak 6. lipnja 2022. učenici 8. razreda Područne škole Vrh sudjelovali su u projektu „Samo zdravo“ koji u suradnji s našom Školom provodi organizacija Gaia Nova.  Ne samo da smo nakon dvije godine suradnje imali priliku sve aktivnosti provesti uživo, nego smo našu gošću prof. Sandru Kolonić, koja je za osmaše održala predavanje o zdravim prehrambenim navikama, imali priliku ugostiti u prekrasnom školskom mediteranskom vrtu. Učenici su osvijestili što je zdravlje, što sve na njega utječe, koje namirnice treba jesti svakodnevno, a koje izbjeći. Imali su priliku vidjeti kakav je proces pripreme zdravih napitaka i, na veselje većine, degustirati zdravi povrtno-voćni smoothie. Svaki je učenik dobio i brošuru koja poput kratkog vodiča daje smjernice o zdravim navikama hranjenja s ciljem poticanja svjesnosti i odgovornosti za osobno zdravlje. 

Na kraju smo našoj gošći poklonili čaj od listova masline, čaj od lovora te ukrasno slovo na glagoljici izrađeno od naplavina, kartona i špage, a sve su to proizvodi Učeničke zadruge „Busilak“ koju vodi učiteljica Sanja Novosel Grgurić. 

Veselimo se idućim susretima u novoj školskoj godini!


OBAVIJEST – Upis u 1. razred za školsku godinu 2022./23.

Upisi u 1. razred OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk održati će se 14. i 15. lipnja 2022. godine od 17 do 19 sati prema najbližem prebivalištu školskog obveznika prema upisnom području škole i to:

MŠ KrkKrk, Kornić, Muraj, Lakmartin
PŠ VrhVrh, Salatići, Kosići, Skrpčići, Pinezići, Bajčići, Brusići, Linardići, Žgaljići, Milohnići, Brzac, Poljica, Nenadići
PŠ PunatPunat, Stara Baška, Kornić, Muraj
PŠ BaškaDraga Baška, Jurandvor, Batomalj, Baška
PŠ VrbnikVrbnik, Risika, Garica, Kampelje

Na upise je potrebno donijeti:

XXI. Županijska smotra učeničkih zadruga

U petak, 20. svibnja, 2022. učenici četvrtog razreda PŠ Vrh, učenica sedmog razreda Nadia Kosić, te učiteljica Nina su sudjelovali na županijskoj smotri učeničkih zadruga na riječkom Korzu, kako bi predstavili našu učeničku zadrugu Busilak.

Četvrtaši su ranije u ovom polugodištu ubrali i  osušili listiće maslina iz školskog mediteranskog vrta, te ih upakirali u vrećice, spremne za predstavljanje i prodaju na smotri. Za prijavu na smotru su snimili i kratak film u kojem su predstavili našu zadrugu.

Osim sušenih listića masline učenici su prodavali i sušenu kadulju i ružmarin, maslinovo ulje, te ukrasna slova na glagoljici izrađenih od naplavina, kartona i špage.

Svi učenici su se pokazali kao pravi trgovci, te su na razne načine privlačili kupce i  prezentirali proizvode iz našeg vrta, te objašnjavali kupcima koje su dobrobiti svih čajeva.

Uspjeli smo prodati više od polovice predstavljenih proizvoda i zaradili brojne pohvale kupaca.

Na kraju programa učenice Ela Bajčić i Lara Toić su kao predstavnice naše zadruge primile zahvalnice i priznanja za sudjelovanje i potporu na ovoj smotri.

Ekskurzija u Zagreb i Hrvatsko zagorje

U četvrtak, 12. svibnja smo krenuli na ekskurziju u Zagreb.

U 7.30 h je autobus došao po nas. Kada smo došli u Zagreb proveli smo malo vremena u parku Zrinjevac. To je jedan prekrasan park. Tamo smo i upoznali našu vodičkinju, Crnu Kraljicu. Ona nas je provela po centru grada. Ispričala nam je neke legende o sebi, te kako mora čuvati zmaja kako ne bi došlo do potresa. Svidjela mi se Crna Kraljica, bila je jako zanimljiva.

Nakon što smo razgledali grad posjetili smo Muzej iluzija, gdje smo vidjeli razne iluzije. Kupili smo i suvenire.

Nastavi čitati

Klokan bez granica

Na ovogodišnjem matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“, koje se održalo 17. ožujka u našoj je školi sudjelovalo 25 učenika. Nagrađeni učenici su Sonja Kosić, Karla Jurlina i David Perlić, učenici 5. razreda. Oni su se natjecali u kategoriji Ecolier u kojoj je ove godine sudjelovalo 9008 učenika.

Učiteljica matematike Marija

DAN ŠKOLE U VRHU

Učenici PŠ Vrh obilježili su u petak 29. travnja Dan škole. Prva dva školska sata učenici nižih razreda su bili na nastavi, nakon čega su se u školskoj dvorani zabavljali raznim igrama. Učenici viših razreda su se utrkivali do Busilka, i to posebno djevojčice 5. i 6.r. te 7. i 8.r., a posebno dječaci. Prve su došle na cilj Nikolina Fijačko, 6.r., Matea Troha, 5.r. i Ivona Prendivoj, 6.r. Od dječaka najbolji je bio David Linardić, 6.r., zatim David Kosić, 5.r. te Lukas Šipoš, 5.r. Od sedmaša i osmaša najbolji su bili Lara Prendivoj, 8.r., Luana Kosić, 8.r. te Ana Vnuk, 7.r. Matija Prendivoj najbrži je bio od dječaka, a nakon njega Filip Juras i Filip Linardić, sve sedmaši. Svi najbolji trkači nagrađeni su simboličnim i praktičnim nagradama.

Nakon druženja na livadi i marende, učenici su se igrali graničara, neki nogomet ili odbojku, a neki su otišli do škole, gdje ih je čekala kuharica sa sladoledima…

Nadia Kosić, 7.r.

TERENSKA NASTAVA 2. RAZREDA

U četvrtak, 28. 4. 2022. učenici 2. razreda naše škole posjetili su Punat, Vrbnik i Bašku. Cilj
ove terenske nastave bio je pobliže upoznati svoj zavičaj, otok Krk.
Krenuli su u 8 sati prema Puntu. Putem su promatrali okolicu: maslinike, crkvicu sv. Dunata,
uvalu, Marinu Punat, otočić Košljun… i od svoje učiteljice saznali neke zanimljivosti o tim mjestima. Uputili su se u Područnu školu Punat, gdje su ljubazno dočekani i provedeni tom lijepom školom. Nakon Punta, put ih je vodio u najstarije mjesto na otoku, Vrbnik. Lijepi prizori vinove loze u vrbničkom po(l)ju uveli su ih u mjesto. Na trgu Škujici pauza i marenda, a onda pokret dalje, u potragu za Klančićem. Događaj dana bio je proći kroz najužu ulicu na svijetu, naravno – više puta! Uz Klančić, šetnja Vrbnikom bila je posebno zadovoljstvo. Tako lijepo mjesto, toliko toga za čuti i ispričati! Od Škujice do Gospoje, i nazad do autobusa. Vožnja uzbrdo pa onda malo više nizbrdo. Od Treskavca do bašćanske kotline, doline jedinog vodenog toka na našim otocima – Vele Rike.

U Jurandvoru ih je već čekala gospođa koja je strpljivo objasnila zašto je naš otok koljevka
glagoljice. Crkvica sv. Lucije, koja je posebna po Bašćanskoj ploči, bila je pravo otkriće. Koliko je sve to zanimljivo, ponosni smo što živimo baš na ovom otoku!
Za kraj, opušteno u Akvarij Baška promatrati stanovnike našeg mora. Školjke, školjkaši, ribe i
mekušci, veći i manji stanovnici našeg bisernog mora detaljno su proučeni.
Sretni i ispunjeni, vratili su se u svoj Vrh. Sutra je novi nastavni dan, ali isto tako poseban!
Ali o tome drugom prilikom …

Učiteljica Danijela Žužić Kosić

Radionica filcanja vune

U četvrtak, 8. travnja, 2022. u područnoj školi Vrh odvila se radionica suhog
filcanja vune, koju je vodila gospođa Jasminka Gršković.
Sudjelovali su učenici razredne nastave, s učiteljicama Silvijom i Ninom.
Djeca su filcala autohtonu, krčku ovčju vunu, a gospođa Jasminka nam je
pokazala kako se rade uskršnja jaja i zečići. Svim učenicima se to jako svidjelo.
Nadam se da će gospođa Jasminka doći i sljedeće godine da se opet zabavimo.

Ela Bajčić, 4. r.

Mesopust u PŠ Vrh

S dolaskom mjeseca ožujka proveselili smo se za Mesopust u dvorištu naše škole. Ni hladna i jaka bura nas nije uspjela otjerati. Veselo maškarano društvo plesalo je, smijalo se i uživalo u druženju i u kratkom programu.

Naši osmaši su pripremili pravi obred vjenčanja i oduševili sve učenike i učitelje škole. Svaki je razred dobio ručno rađenu pozivnicu za vjenčanje Elene i Lukasa, u dvorištu škole. Mladenci su se lijepo sredili, kao i njihovi kumovi, te uzvanici, a svećenik ih je vjenčao pred brojnim svjedocima.

Svatovi su nagradili vesele maškarice slatkišima i bombonima.

Poslije vjenčanja naši su šestaši organizirali pravi Supertalent show u kojem smo mogli vidjeti i čuti talentirane plesačice, duhovitu komičarku, vještog harmonikaša, te tri simpatične nonice.

Tradicionalno, osmaši su za najbolje maske pripremili i slatke nagrade, te time razveselili najsmješnije, najstrašnije, te najljepše maske.

Naše je dvorište nakon dugo vremena bilo prepuno vesele djece, smijeha i graje.