Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas smo obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kratki program vodile su Erin i Romana, a pjevali su učenici drugog razreda predvođeni solisticom Unom.

Ovaj dan  obilježava se 18. studenoga kao državni blagdan i neradni dan. Tog dana 1991. godine slomljena je herojska obrana grada Vukovara i počinjen strašni pokolj u Škabrnji.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Nestalo je nekoliko stotina civila kojima se ni do danas ne zna sudbina.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u mjestu Škabrnja u zaleđu Zadra koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici jugoslavenske narodne armije i srpski pobunjenici. Škabrnja je bila spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Mnogobrojni civili su zarobljeni, a branitelji završili u kninskim logorima.

Prošle su 32 godine.

Nosimo poseban ponos, sjećanje i počast – neka se nikad ne zaboravi.

Neka to ne budu godine zaborava…

Imena velikana i brojnih hrvatskih branitelja vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode. Vječno smo im zahvalni i zato smo im danas odali počast.

Predsjednici razreda upalili su svijeće kao simbol pobjede te trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Postavili smo ih na vanjsko stubište škole. Neka svijeće gore za trajno sjećanje i trajni mir.

Iva Dujmović, učiteljica povijesti