Dan sjecanja na žrtve Velikoga rata ili Dan makova

Poljski makovi i njihovi krhki crveni cvjetovi simboli su ljudskog stradanja i opora.

U proljeće 1915.godine na poljima Flandrije, granatiranje je pokrenulo uspavano sjeme makova. Ono je počelo klijati i rasti. Energični crveni cvjetovi preplavili su bojište natopljenu krvlju tisuće poginulih vojnika.

Motiv crvenih poljskih makova prerastao je u simbol sjecanja na žrtve Velikog rata. Na Dan sjecanja 11.studenoga u Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealth, ali i drugdje u svijetu, njima se krase grobovi i spomenici poginulih u Prvom svjetskom ratu.

Minuta šutnje na jedanaesti sat, jedanaestog dana, jedanaestog mjeseca, označava vrijeme u koje je primirje stupilo na snagu.

Po prvi puta, ove godine, osmaši su odlučili oplemenili i našu školu crvenim papirnatim makovima. Nakon toga spustili smo se do centra Punta i kod spomenika Anđela. Podno spomenika uklesano je: „Na vječnu spomen svojim sumještanima, palim nevinim žrtvama svjetskoga rata god. 1914. – 1918.“

Tu smo odali počast i zapalili svijeću ne samo Puntarima, već svim ljudima diljem svijeta koji su bili žrtve ovog Velikoga rata.

Iva Dujmović, učiteljica povijesti