Dvobroj putopisa naših sedmaša

Ako ste se zapitali gdje su nestale reportaže sa virtualnih putovanja naših sedmaša dobra je vijest da putovanja nisu stala, a izvješće slijedi.

  1. veljače 2021.

Lana i Laura A. povele su nas u državu čiji oblik podsjeća na žensku čizmu, državu iz koje dolazi omiljena nam pizza, sladoled, tiramisu, Vespa, Ferrari i još mnogo toga. Čuli smo zanimljivosti iz burne povijesti Italije, prošetali Alpama, otocima, starim jezgrama Rima, Firence, Venecije i ugrijali se na vulkanima Etna, Vezuv i Stromboli.

Jako zadovoljni odrađenom šetnjom po Italiji počastili smo se pizzom margeritom (to je ona bezmesna jer je bila Čista srijeda) i razinu šećera za uspješan ostatak radnog dana podigli slasnim tiramisuom.

Jeste li znali…

…da je u Italiji nesretan broj 17, a ne 13?

… da je najstarije sveučilište Europe osnovano u Bologni davne 1088. godine

… da je poznati sir parmezan nastao u gradiću koji se zove Parma

… da je zakonom propisano da sve gondole u Veneciji moraju biti crne boje

… da U Venciji postoji 417 mostova, od kojih su 72 privatna.

  1. veljače 2021.

Danas smo nestrpljivo čekali da završi slikanje povodom Dana ružičastih majica pa da uzmemo put pod noge i pravac Francuska.

Nika i Laura P.  nosile su prepoznatljive francuske kape i bile vodiči koje smo sa zanimanjem pratili.  U šetnji Francuskom sreli smo čuvenog vladara Luja XVI i njegovu ženu Mariju Antoanetu koja je ostala poznata po svom savjetu da ako narod nema kruha neka jede kolače, u masi turista prepoznali smo i Napoleona koji još uvijek planira vojne akcije. Na nepreglednim poljima lavande uživali smo u Provansi, sjedili na suncu uz parišku rijeku Seinu i slušali naše vodičkinje. Apetit su nam probudile zanimljivosti o francuskim sirevima, poznatom kruhu bagetu, kroasanima, ratatouillu …čak su nam i puževi izgledali slasno. Sve su to predvidjele Nika i Laura i pripremile pravi piknik. Uz zvukove čuvene Edit Piaf uživali smo u kanapeima, kroasanima, bagetu i ratatouillu!

Cure, bilo je divno putovati s vama!

Nikolina Ćuk, učiteljica geografije

P.S. Šuška se da je sljedeće putovanje u Tursku.