Maslinari osmog razreda

Mi, osmaši,u četvrtak 13. listopada sastali smo se u 8 sati ispred škole i svoj dan započeli razgibavanjem. Sada budni i razgibani pobrali smo masline iz našeg školskog maslinika. Uzeli smo marendu i krenuli prema Kanajtu.

U Kanajtu nas je dočekao agronom David Mrakovčić koji nam je pokazao sorte maslina i kako ih prepoznati. Naše sorte maslina su: oblica (debela), plominka (slatka), naška (drobnica) i rošulja. Saznali smo da na kvalitetu maslinovog ulja utječu i svjetlost, temperatura, kisik, maslinova mušica te vrijeme berbe. Također smo saznali da se masline beru od listopada do prosinca kada su prošarane, a nekada su se brale u prosincu kada su bile potpuno crne.

Nakon toga pogledali smo filmić o tome kako su naši predci brali masline te u što su ih stavljali. Malo smo se zasladili i krenuli u berbu.Brali smo oko 3 sata, te nam je barba Ivan pripremio kobasice koje smo pekli na vatri. Punih trbuha, sve masline stavili smo u “kašete”, složili “ponjave” i krenuli u uljaru. Tamo smo izvagali masline, a na vagi je pisalo 40 kilograma! Zatim smo ušli u uljaru te nam je barba Neven objasnio kako radi i za što služi svaki stroj.

Veliko hvala Udruzi maslinara Naška koja je financirala predavanje g. Mrakovčića, a posebno hvala obitelji Žic što nas je ponovno ugostila i kreirala za nas etiketu za ulje!

osmaši i razrednica Sonja