Otvoren 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ Krk

U utorak 23. listopada 2018. otvoren je 21. saziv Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“. Okupili smo se u predvorju OŠ Fran Krsto Frankopan Krk gdje su nam dobrodošlicu zaželjeli ravnatelj škole, prof. Serđo Samblić i voditeljica akademije prof. Milica Žužić. O biskupu Mahniću i Maloj staroslavenskoj akademiji pričala nam je osnivačica akademije učiteljica Ana Kirinčić, dok nam je učiteljica Milica Žužić održala predavanje o identitetu.

Ovogodišnji  saziv održat će se od 23. do 26. listopada 2018. godine sa središnjom temom: Krčki knezovi Frankopani – 900. godišnjica prvog pisanog spomena (1118. – 2018.). Mala staroslavenska akademija „Dr. Antun Mahnić“ okuplja darovite učenike sedmih razreda s cijelog otoka. Projekt uključuje i gostujuće škole: OŠ Malinska – Dubašnica, OŠ Omišalj, OŠ „Milan Brozović“ Kastav, kojima će se ove godine pridružiti  OŠ „Fran Franković“ Rijeka i OŠ Kraljevica.

Nakon službenog otvorenja i podjele obilježja Akademije, otišli smo u povijesnu šetnju gradom Krkom. Prošli smo gradske ulice i zaustavili se kod Krčkog natpisa. Posjetili smo Frankopanski kaštel gdje nam je učiteljica Iva Dujmović održala predavanje o genealogiji obitelji Frankopan i istaknula najvažnije podatke o poznatoj velikaškoj obitelji. Krčki knezovi Frankopani su jedina obitelj na jadranskim otocima koja je razvila svoju moć u europskim razmjerima. Smatra se da potječu iz Gradeca; danas napuštenog dvorca kraj Vrbnika, a prvi je poznati član bio Dujam I. koji je 1118. godine sklopio s Mlečanima ugovor da će kao mletački vazal upravljati otokom.

Nakon kratkog odmora sastali smo se u Crkvi sv. Margarete gdje smo imali glagoljašku radionicu koju je vodila vjeroučiteljica Mirjana Žužić, na kojoj smo pjevali psalme na staroslavenskom jeziku.

U istoj crkvi nakon radionice imali smo predavanje o statutima. Učiteljica Ana Kirinčić je govorila o 730 godina Vinodolskog statuta; običajnog popisa prava iz 1288. godine. Učitelj Tvrtko Božić je govorio o Vrbničkom statutu iz 1388. godine koji nije sačuvan u izvorniku već u prijepisu vrbničkog svećenika Grgura Žaškovića iz 1526. godine. Priču o povijesti Trsatske gradine ispričala nam je učiteljica Daniela Jugo- Superina. Na kraju predavanja nam je učiteljica Željka Čačić pričala o Kastavskom statutu iz 1400. godine.

Kada je predavanje završilo vratili smo se u školu gdje smo imali glazbenu radionicu. Na radionici smo pratili ritam pjesme, neki učenici štapićima, a neki pljeskanjem ruku.

Nakon odmora smo po svojem izboru mogli izabrati između raznih radionica:

  • povijesne radionice (voditelji Tvrtko Božić, voditeljice Željka Čačić i Daniela Jugo – Superina),
  • likovne radionice (voditeljica Željka Žic Stašić),
  • kaligrafske radionice (voditeljica Andrea Đordić),
  • novinarsko – informatičke radionice (voditeljice Iva Dujmović i Antonia Martinčić, voditelj Dragan Malnar) i
  • povijesno-dramske radionice (voditeljice Dina Valković i Maja Brajković).

 Rad ovih kreativnih  radionica bit će predstavljen u petak  26. listopada 2018. na završnoj svečanosti  koja će se održati u predvorju Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk  u 18, 30 sati.  Želimo puno novih spoznaja i vrijednog istraživačkog rada svim sudionicima ovogodišnje Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ te vas ponosno pozivamo da prisustvujete završnoj svečanosti i podržite naš rad. Vidimo se!

 Polaznici novinarsko – informatičke radionice: učenica Katarina Lesica, učenica Sara Juras,  učenica Lea Mrakovčić, učenik Damjan Žurga