Terenska nastava četvrtaša u Gorskom kotaru

Dana 07.06.2021. godine učenici 4. razreda u pratnji učiteljica Irene Tomažin i Matee Justinić otišli su na jednodnevni izlet u Gorski kotar.

U 8:00 okupili smo se i krenuli u Delnice u posjet Popovićevom mlinu. Stigli smo u 9:45 i upoznali se s vlasnicom mlina Nadiom Beljan. Krenuli smo u razgledavanje starog mlina koji je otvoren 1925. godine te uskoro slavi svoju 100. obljetnicu.  Ispričala nam je priču o njezinom pradjedu i prabaki koji su „trbuhom za kruhom“ otišli u Meksiko i otvorili svoju gostionicu ispred rudnika. Nedostajao im je dom pa su se odlučili vratiti u domovinu i izgraditi mlin. Uz pomoć dva inženjera iz Austrije i dijelova iz Mađarske koji su stigli vlakom, u godinu dana mlin je izgrađen. Za pogon im je bila potrebna električna energija koji su uz mnogo truda i novaca uspjeli dovesti te su krenuli s radom. U sklopu mlina bila je trgovina mješovite robe i gostionica.

Također smo vidjeli mehanizam mlina, princip proizvodnje i sušenja brašna.  Zatim smo prionuli na posao i mijesili tijesto od kojeg smo izradili razne kiflice, slance, kruščiće i slično.

Kupili smo suvenire za uspomenu i krenuli putem NP Risnjaka. Oko podne stigli smo i odmah krenuli u šetnju šumom. Voditeljica Barbara vodila nas je poučnom stazom Leska gdje smo razgledali razne vrste stabala, vidjeli zaštićen i otrovan cvijet, naučili ponešto o sustavu za sakupljanje i testiranje kišnice i ono što je djeci bilo najzanimljivije, čuli razne zanimljivosti o zaštićenoj životinji ovog područja – risu. Uživali smo u fotografiranju prirode i u mirisu šume. Vratili smo se i nakon šetnje okrijepili. Zatim su učenici imali pola sata slobodno za sebe te su se poigrali na livadi, slikali i kupili suvenire.

Oko 14:30 zaputili smo se kući na naš sunčani otok. Uz pjesmu brzo smo stigli i vratili se svojim kućama.

učiteljica Matea Justinić