21.3. – dan kada nitko ne nosi uparene čarape!

21. ožujka, prvog dana proljeća obilježava se i Svjetski dan osoba s Down sindromom. Kako ga već nekoliko godina obilježavamo i u našoj školi, to je bio plan i ove godine. To što nastavu opet održavamo na daljinu, a i nismo danas u školi ne znači da ga ne možemo zajedno obilježiti te podržati osobe s Down sindromom i njihove obitelji.

Znate li zašto danas svi nose šarene čarape?

Sindrom Down dobio je ime po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu, a radi se o genetskom poremećaju do kojega dolazi zbog jednog kromosoma viška koji nastaje u trenutku kada je dijete začeto. Francuski genetičar Jerome Lejeune je 1959. godine proučavao kromosome i na 21. paru otkrio da se tamo, umjesto dva nalaze tri kromosoma. Otuda ideja da se Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava danas 21.3. (21. par kromosoma, 3 komada).

Odgovor na pitanje zašto mnogi danas nose rasparene šarene čarape je – zato što žele dati podršku ljudima sa Down sindromom, a oni koji danas nose rasparene čarape time pokazuju i koliko je važno prihvaćanje različitosti među ljudima.

Ljudi sa sindromom Down su vrlo vesele i vedre naravi čija pozitivna energija obavija sve koji se oko njih nađu, pa se tako simbolično nose ne samo različite čarape, već su one i vrlo veselih boja.

Odgovori