Dan škole obilježen na daljinu tijekom provođenja nastave prema Modelu C

Sva su mjesta našeg otoka, kao prava kolijevka frankopanske loze, povezana s nekom od značajnijih ličnosti frankopanske povijesti. No, posebice se u tome ističe Vrbnik jer je baš Gradec prva i najznačajnija frankopanska utvrda iz koje je potekla ova loza plemića, političara i umjetnika. Zavirimo li u povijest Vrbnika, pronaći ćemo bezbroj priča i legendi vezanih uz građevine i crkvice povezane s imenom Frankopana, a naša škola nosi ime po zadnjem Frankopanu imenom Fran Krsto.

Wikipedia o Franu Krsti Frankopanu kaže sljedeće:

„Fran Krsto Frankopan rođen je u Bosiljevu 1643. godine. Bio je polubrat Katarine Zrinski i šurjak Petra Zrinskog, s kime je bio jedan od organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota.

Najmlađi je sin karlovačkog generala Vuka Frankopana, po nekim se izvorima rodio u Karlovcu 4. ožujka 1643. godine. Kao mali dječak ostao je bez majke, a otac mu je umro 1652. godine. Nakon očeve smrti poslali su ga na školovanje u Zagreb, gdje je polazio isusovačku gimnaziju. Stanovao je u konviktu za vanjske učenike u Habdelićevoj ulici, a dodatnu je nastavu pohađao u isusovačkom kolegiju, gdje je stekao sklonost prema knjizi i pisanju. Radi nastavka školovanja i odgoja odlazi u Italiju gdje je proučio talijansku poeziju i upoznao uglednu rimsku patricijku Julianu de Naro s kojom se je i vjenčao. Zahvaljujući rodbinskim vezama s talijanskom plemićkom obitelji Frangipani, boravio je u Italiji i tamo 1656. naslijedio gradić Nemi, što mu je donijelo titulu markiza.

Vrativši se u domovinu pošao je očevim stopama i postao ogulinski kapetan te je sudjelovao u velikom boju s Turcima kod Otočca. Protuaustrijskoj uroti hrvatskog i ugarskog plemstva koju je predvodio Petar Zrinski priključuje se 1669. Nakon neuspjele urote, odnosno izdaje od strane Turaka, Frankopan se sklanja u Čakovec gdje skupa sa Zrinskim 13. travnja odlazi u Beč izmoliti od cara oprost. Oba plemića su uhićena i preseljena u zatvor te optužena za veleizdaju. Smaknuti su 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu. Njihove posmrtne ostatke 28. travnja 1919. godine hrvatski rodoljubi prenijeli su i  pokopali u zagrebačkoj katedrali.

Fran Krsto je bio pjesnik, no za života objelodanio samo jedan književni rad, spjev “Elegia”, a neobjavljena je ostala njegova zbirka poezije “Gartlic za čas kratiti”. Svoje posljednje dane pred smaknuće provodio je pišući stihove i dovršavajući pjesme koje je stvarao za života.

Tragična sudbina Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog postala je u 19. stoljeću simbolom hrvatske borbe za opstojnost i jednim od najvećih nacionalnih mitova.”

U sjećanje na Frana Krstu Frankopana i njegovu tragičnu smrt, Dan škole obilježavamo svake godine 30. travnja. Tradicionalno smo se prethodnih godina družili na vrbničkim plažama uživajući u druženju i pikniku. No, već prošle školske godine nismo bili u prilici proslaviti Dan škole kao i inače. Poučeni novim, nužnim iskustvom on-line nastave ove smo školske godine odlučili Dan škole obilježavati kroz čitav tjedan koji je prethodio 30. travnju i to u obliku literarnih i likovnih radova. Ovom ih prilikom na našoj web stranici možete pogledati i pročitati!

Iako u školsku zgradu nismo zakoračili već skoro mjesec dana, Dan škole je ipak obilježen! Možda ne onako opušteno i zabavno kao i prethodnih „bez korone” godina, ali svejedno svečano i s poštovanjem prema školi i jednoj u nizu povijesnih ličnosti koja nam je svojim životnim postupcima omogućila da je danas pohađamo dostojanstveno na materinjem, hrvatskom jeziku.

Svim učenicima, bivšim i sadašnjim djelatnicima škole, ali i roditeljima koji su od prošle školske godine, spletom nepredvidivih okolnosti, poseban dio naše školske obitelji, želimo sretan Dan škole!

učitelji PŠ VRBNIK

U nastavku možete pogledati i pročitati LITERARNE RADOVE učenika viših razreda i frrankopanske grbove učenika nižih razreda.

Odgovori