Ponikve eko natječaj

Sve je počelo, sada već davne 2010. godine kada je TKD Ponikve objavilo prvi eko natječaj na koji su pozvana djeca vrtićke dobi, osnovnoškolci i srednjoškolci da pokažu svoju kreativnost u ekološkim temama. Vidjevši teme i napomenu da možemo odabrati bilo koji način likovnog izražavanja, vjeroučiteljica Martina predložila je tadašnjim sedmašima da zajedno prirede malu instalaciju i tako sudjeluju u hvalevrijednom projektu. Kako to obično biva, jedan se rad proširio na dva u kreativnom zanosu 🙂 Poslali smo oba rada i nemalo se iznenadili kada su nas kontaktirali iz Ponikvi da nas obavijeste kako je zbog ta dva rada dodana posebna kategorija grupnih radova u kojoj smo osvojili prvu i drugu nagradu. Radilo se o lijepom i neočekivanom novčanom iznosu od kojeg smo kupili desetak knjiga popularnog sadržaja i poklonili je školskoj knjižnici, a od ostatka novca počastili smo se odlaskom u kino u Rijeku.

Slijedeće godine s potajnom smo nadom iščekivali hoće li Ponikve ponovno raspisati natječaj kako bismo ponovno sudjelovali. I raspisan je. No ove je godine određeno da se iste ekološke teme  trebaju prikazati fotografijom. Priča je postala zahtjevnija, no potaknuti prošlogodišnjim uspjehom bacili smo se na potragu zanimljivih lokacija u Vrbniku i okolici. Sve su fotografije i sljedovi istih imali svoju priču. Komisija je to prepoznala i ponovno osvajamo dvije nagrade, ovoga puta 1. i 3. Od osvojene nagrade školi poklanjamo stalak za projektor i nekoliko knjiga i odlazimo na oproštajnu pizzu – ova generacija ostavlja za sobom osnovnoškolske dane…

2012. godine učiteljica Ivana Stolfa prepoznaje sa koliko veselja su prethodnih godina učenici sudjelovali u natječajima i pridružuje se sa eko okvirima svojih učenika. U ime svoje generacije, rad šalju i Miriam i Matea, no ovoga se puta moramo zadovoljiti izloženim eko robotom i okvirima u galeriji Decumanus u Krku gdje se svake godine za vrijeme proslave Dana Grada početkom lipnja izlažu pristigli radovi.

2013. godine Ponikve postaju sve zahtjevnije 🙂 Ove godine medij je film. Kako škola ne posjeduje filmsku kameru naišli smo na mali problem. Osim toga, nitko od nas nije do sada radio u ovom mediju i nismo poznavali produkciju filma. Upravo smo zbog toga prihvatili izazov! Učiteljice Klaudija i Martina stavile su mozgove “na kup” i zaključile da bi bilo idealno da šestaši naprave filmić u programu Moviemaker kojeg su te godine savladali na informatici. Tokom svih godina sudjelovanja cilj je bio da učenici sami kreiraju svoje radove uz neznatnu pomoć učitelja, stoga smo se držali programa u kojem zadatak možemo obaviti sami, bez profesionalne pomoći. Kao što vam je svima dobro poznato, 1. srpnja 2013. Hrvatska je primljena u Europsku uniju i to smo odlučili iskoristiti za našu eko temu – upoznati Europu sa svojom predivnom, ekološki osviještenom zemljom i našim zelenim otokom. Sakupili smo e-mail adrese raznih ministarstava, nacionalnih turističkih zajednica i premijerskih ureda, napisali im na engleskom jeziku pismo o našem sudjelovanju u projektu i zamolili ih da nas nauče kako se na njihovom jeziku može reći da je Krk čist otok. Marljivo smo prikupljali podatke (što je bilo vrlo zabavno čim smo se malo odmaknuli od koliko toliko uhu poznatih jezika 🙂 ). Nacrtali smo zastave svih zemalja EU, fotografirali se s njima, snimili rečenice na jezicima članica EU i sami složili fotografije i snimljeni zvuk u kratki film. Osvojili smo drugu nagradu, po već ustaljenom običaju dio smo donirali školi, plovana zamolili da nam financijski pomogne pri unajmljivanju autobusa i u  rujnu počastili učenike ostalih viših razreda izletom u Rijeku. Posjetili smo novootvoreni Islamski centar gdje su nas predivno primili i pogledali smo film u kinu.

Nakon što smo jednu godinu pauzirali 2015. na natječaju škola sudjeluje sa čak tri rada. Ponovno se priključuju niži razredi i to drugašići i učiteljica Kristina Koščić sa plakatom na kojem su izradili eko stablo od gumbića. Za svoju kreativnost nagrađeni su trećim mjestom u kategoriji nižih razreda i svoju nagradu odlučili su donirati KBC-u Kantrida. Miriam Volarić sa crtežom stabla osvaja prvo mjesto u kategoriji viših razreda i prvo mjesto publike koja ove godine prvi put daje svoje mišljenje o izloženim radovima. Osim dva nagrađena rada, na natječaju sudjeluju i osmaši sa tapiserijom koju su tokom 6 tjedana izrađivali od loptica vune. Ugrađeno ih je 501 – ako ne vjerujete, dođite ih prebrojati sami jer će krasiti školski hodnik i biti uspomena na ovu generaciju!

Ovim putem posebno se zahvaljujem svim roditeljima koji su prepoznali pravu namjeru našeg sudjelovanja u ovim natječajima i u tome nas otvoreno podržavaju, a to je razvijanje zajedništva među učenicima na projektima koji nisu predviđeni školskim programom, rad na ekološkoj osviještenosti generacija koje će biti aktivni članovi društva ali i jačanje humanitarne i socijalne osjetljivosti ovih mladih ljudi koji od osvojenih nagrada redovito dio poklone zajednici. Još Vam jednom veliko hvala!

vjeroučiteljica Martina

Odgovori