Upoznali smo projekt “Film svima svugdje”

Projekt Film svima svugdje provodi se kao nastavak projekta Film svima  u kojem se na hrvatski znakovni jezik prevode hrvatski filmovi. Ideja ovog projekta je omogućiti  gluhim i nagluhim osobama gledanje i razumijevanje hrvatskih filmova. Govorni organi u hrvatskom znakovnom jeziku nisu samo usta, već i cijelo lice, glava, ruke, trup.  Cilj promotora je upoznati i senzibilizirati što više mladih  sa ovim problemom. Stoga su tijekom međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba održane  brojne prezentacije učenicima osnovnih i srednjih škola.

Petak, 25. rujna 2020. godine u PŠ Vrbnik predstavljen je Projekt Film svima svugdje. Predavanje su održali voditeljica projekta Maja Ogrizović i prevoditeljica Ivona Križić. Upoznali su učenike osmog razreda sa  projektom. Kako bi gluhi i nagluhi imali pristup svim informacijama važan je tumač. Prevoditeljica je naučila  i učiteljicu i učenike osnove hrvatskog znakovnog jezika. Učenici su imali priliku pogledati i  film Eve Cvijanović „Ježeva kuća“ koji je preveden na hrvatski znakovni jezik. Po završetku predavanja provjerili su naučeno znanje. Učenici su bili jako zadovoljni s prezentacijom projekta.

Ovog vikenda održat će se peto izdanje Film svima – ciklusa filmova u riječkoj Filodramatici. Nadamo se da će ovaj projekt pridonijeti osvijestiti o važnosti učenja znakovnog jezika i ravnopravnost među ljudima.

Klara Kovačević

Odgovori