Virtualni Dan škole

30. travnja obilježavamo Dan naše škole, ali ove godine nema zajedničkog druženja u prirodi na Potovošću i Zgribnici. Vrata škole su još uvijek zatvorena zbog održavanja nastave na daljinu.

Prisjetite se kako smo prošle godine obilježili Dan škole te se nadajmo da ćemo zajedno proslaviti sljedeće godine i da će nam jedina briga biti hoće li zasjati sunce i kakvo će biti vrijeme za druženje.

PROŠLOGODIŠNJI DAN ŠKOLE

Svim učenicima, bivšim i sadašnjim djelatnicima škole, ali i roditeljima koji su ove godine posebni dio naše školske obitelji  želimo sretan Dan škole!

učitelji PŠ VRBNIK

 

Prigodom tragičnog smaknuća Frana Krste Frankopana, najpoznatijeg predstavnika obitelji Frankopan po kojem naša škola nosi ime prenosimo kratki podsjetnik o njemu:

[ DAN POGIBIJE ZRINSKOG I FRANKOPANA ]

💬 Dana 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su vođe protuhabsburške urote Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Povod za urotu bio je Vašvarski mir što ga je 1664. godine sklopio kralj kralj Leopold I. s nepovoljnim uvjetima za dijelove Ugarske i Hrvatske. Hrvatska i Ugarska nisu priznale taj dogovor i nadale su se da će uz pomoć bečkog dvora osloboditi svoja područja od turske vlasti. Kako im je Beč onemogućio da se zakonito izbore za svoja prava, nije im preostalo drugo nego da se hrvatske i ugarske vođe udruže i svoja prava ostvare pobunom.

🛡 Saznavši za urotu, 1670. godine Leopold I. je pozvao urotnike, a među njima i hrvatske velikaše, u Beč da se opravdaju. Odmah ih je stavio u kućni pritvor, a Zrinskog i Frankopana dao zatočiti u kazematu u Bečkom Novom Mjestu. Nakon jednogodišnje i nezakonite istrage koju je vodilo Tajno vijeće, ono ih je osudilo na smrt odsijecanjem glave i desne ruke zbog uvrede kralja i izdaje zemlje. 

🙏 Osuđenici, ali i Leopold I., molili su Tajno vijeće za pomilovanje – milost je iskazana tako da je osuđenicima oproštena kazna odsijecanja ruku. Pijani krvnik, koji nije uspio jednim udarcem odsjeći glavu, bio je dodatna “milost”…

🖤 Prije smaknuća su, kao i njihove obitelji, lišeni plemstva, a njihova je imanja zaplijenila država. Bečki dvor ne samo da je ugušio zrinsko-frankopanski pokret, nego je i uništio dvije najstarije i najslavnije obitelji koje su pet stoljeća, sve do polovice 17. stoljeća, imale istaknutu ulogu u hrvatskoj povijesti.

🏰 Frankopani i Zrinski su ostavili brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći kao i bogatsvo materijalne i nematerijalne baštine koju nastojimo njegovati i cijeniti i dan danas. 

⚰️ Hrvatski rodoljubi su njihove posmrtne ostatke prenijeli i 30. travnja 1919. godine pokopali u Zagrebačkoj katedrali. Na njihovom grobu uklesana je poznata izreka kneza i pjesnika Frana Krste Frankopana: “Navik on živi ki zgine pošteno”.

#frankopani #zrinski #primorjegorskikotarcounty #croatia

                                (preuzeto sa stranice Kulturna ruta Putovima Frankopana)

Odgovori