Projekt “Šafran”

PROJEKT ŠAFRAN 2014./2015.

2013-11-26-826

Treću godinu za redom sudjelujemo u međunarodnom Projektu Šafran. Znamo da ste već navikli primijetiti žute vjesnike proljeća koji krase okoliš škole. Pripremite se! Ove godine bit će ih još i više u vrtu ali i pred ulaznim vratima škole. Priupitajte nas zašto sadimo šafrane i odakle nam toliko lijepi primjerci svake godine – rado ćemo vas poučiti.

Prošećite krajem siječnja i početkom veljače našim dvorištem i provjerite koliko smo dobro obavili svoj posao.

Sedmaši i učiteljica Martina

____________________________________________

PROJEKT ŠAFRAN 2013/2014.

Iako je bio prosinački petak trinaesti i za očekivati je da će vani biti vrlo hladno pa možda čak i snježno, mi smo proveli predivni sunčani sat van zidova škole. Dobili smo novu, ovogodišnju pošiljku lukovica šafrana za naš Projekt koji smo započeli prošle školske godine. Odlučili smo lukovice ove godine posaditi u dvije ukrasne posude za cvijeće koje će stajati na sunčanom ulazu škole. Za drenažu smo iskoristili nekoliko keramičkih pločica koje smo (s guštom 🙂 ) razbili čekićem u sitnije komade i položili ih na dno posuda koje smo zatim napunili zemljom u koju smo zasadili naše lukovice. Nakon uspješne operacije sađenja pronašli smo idealno mjesto i dobro ih zalili.

Nadamo se blagoj zimi kako bi naše cvijeće uspješno raslo i procvjetalo krajem siječnja kada ćemo obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja).

Veselimo se žarkim žutim cvjetićima koji će u još većem broju nego lani krasiti okoliš naše škole!

Osmaši i učiteljica Martina

 

 

____________________________________________________

 

crocus-logo-for-heti-site

Projekt “Šafran” (The Crocus Project) je međunarodni projekt u koji su uključena djeca od 11 do 18 godina, a Projektu se u školskoj godini 2012./2013. priključuje i OŠ Vrbnik pod vodstvom učiteljice Martine Jurjević.

Projekt na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. crocus-dutch-yellow-giant-1024x768Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Kada se ljudi dive cvijeću, djeca mogu objasniti što ono predstavlja.

Na nastavi vjeronauka u višim razredima već godinama kontinuirano pokušavam posvijestiti učenicima važnost razbijanja predrasuda, diskriminacije i bilo kakvog nepoštivanja. Cilj mi je da učenici izgrade čvrsti stav i aktivno šire uvjerenja tolerancije i mirnog suživota u raznolikosti koja oplemenjuje okolinu u kojoj žive. Projektu su se iskreno razveselili i prionuli mu zdušno i s pažnjom kakvu detaljima samo djeca mogu posvetiti. Stoga smo odlučili Projekt proširiti i na novu školsku godinu i ubrzo očekujemo novu pošiljku lukovica koje ćemo ponovno posaditi.

Ukoliko vas nešto više zanima o Projektu “Šafran” možete ukratko čitati ovdje –  Crocus_Handbook_-_Croatian

Galerija fotografija Šafran 2012/2013 – Imgur.

Odgovori