Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017.  godine obilježava se posljednje srijede u veljači. 

 Sve je krenulo još  davne 2007. godine u Kanadi i  to upravo  zbog jedne ružičaste majice. Jedan je učenik prvog  dana nastave odlučio odjenuti ružičastu majicu kao podršku majci oboljeloj od karcinoma dojke; vjerojatno niti ne sluteći što ga očekuje  u školi. Naime, nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Počeli su ga verbalno vrijeđati te su mu naposljetku zaprijetili i fizičkim nasiljem. Sve su to slušala dvojica starijih učenika David Shepherd i Travis Price. Mladići su odmah nakon nastave otišli do lokalne trgovine gdje su kupili pedeset ružičastih majica. Isto su popodne svim učenicima koje su poznavali poslali poruku  te ih pozvali da u srijedu dođu u školu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao. Njihovih  pedeset  ružičastih majica sutradan je nestalo u trenu te su im se pridružili brojni drugi učenici. Njihov pokret došao je i do popularne televizijske voditeljice i komičarke Ellen DeGeneres, a ubrzo su mu se priključile i druge škole koje su također odlučile obilježavati „Dan ružičastih majica“.

Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ Krk također se priključila ovom hvalevrijednom projektu. Učenici petog i šestog razreda u pratnji svojih razrednica sudjelovali su u programu koji je započeo u 11 sati na Veloj placi.

Program je započeo pričom o Danu ružičastih majica, koju su brojnim okupljenima pročitale učenice 6. a razreda: Lana Oršić, Mara Feretić i Vanesa Depikolozvane. Nakon toga uslijedio je ples  učenika petog i šestog razreda uz zvukove poznate pjesme „Život nije siv“ (Mia Dimšić). Učenici  Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir također su sudjelovali u programu. Učenici su čitali različite poruke mira te su svoj nastup završili prigodnom pjesmom. Na kraju programa prisutne su oduševili polaznici dječjeg vrtića Katarina Frankopan u Krku. Izveli su koreografiju uz pratnju  svojih odgajateljica te su veselo mahali ružičastim balonima. Za kraj programa prisutnima se obratio djelatnik Policijske postaje grada Krka. Podijelio je  prigodne poruke mira i letke o suzbijanju nasilja u školama.

Program je završen zajedničkom šetnjom i fotografiranjem na Kamplinu. Učenici petog i šestog razreda  Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk pokazali su da im nije potrebna muzika te su publiku još jednom oduševili  plesnom koreografijom  i pjesmom “Život nije siv“.

Antonia Martinčić, profesorica hrvatskog jezika