Mesopust u školi

Danas je u nas va školi bilo veselo.  Puno dičine je prišlo maškarano, a mej njimi i nikolike meštrice. Na svakomu odmoru smo tancali i kantali va kolu. Potleh  nan je prišla kordija pa smo bili još veseliji. Kuharica nan je udelala frite ke smo z gušton pojili. Danas smo finili malo ranije da arivamo poć na placu čut napovid.

učiteljica Irena Tomažin

Obilježen Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora 17. veljače 2017. godine posljednja srijeda u mjesecu proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ideju i realizaciju pokrenuo je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Nastavi čitati

Promatrali smo more

Učenici 6. razreda u pratnji učiteljice Martine Milevoj proveli su sat terenske nastave na puntarskoj obali. U neposrednom životnom okruženju prepoznavali smo biljke, alge i životinje na obalnom području te se upoznali s njihovim svojstvima i prilagodbama. Istražili su se i određeni životni uvjeti promatranog staništa kao što je temperatura i pH mora. Učenici su aktivno sudjelovali u prikupljanju podataka s terena koji će se analizirati na sljedećim satima.

Nastavi čitati

Novi uspjesi naših judaša

Dok je školom vladao duh Valentinova, u Vinkovcima je održana završnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava RH u judu. Natjecali su se i naši učenici Vito Mihajić (1.r.), Lovro Valenčić (2.r.) i Nikola Mihajić (5.r.) te ostvarili odličan rezultat osvojivši ekipno 5. mjesto. 

Putovanje umjetničkog djela

Dugi  niz godina u staklenim vitrinama pulta za rad s korisnicima Erste banke (nekadašnje Riječke banke) na uvid javnosti bilo je izloženo iznimno kiparsko ostvarenje. Iako ga je autor po vlastitoj definiciji prvenstveno svrstao u dekoraciju, sudbina je htjela da se taj reljef otkine s podloge i malo proputuje. Autor je akademski kipar Zvonimir Kamenar, umjetnik koji ima u svom životopisu ogroman opus uključujući i brončanu skulpturu posvećenu žrtvama 2. svjetskog rata u Puntu. Taj poznati i priznati autor sada može uvrstiti u svoj opus i jednu  priču o svom djelu koje je vrlo lako moglo biti uništeno zbog neznanja i neprepoznavanja vrijednosti.

Nastavi čitati