Posjet osmaša OŠ “F.K. Frankopan” Krk gradu Vukovaru

U utorak 26. veljače u 5.00 sati ujutro krenuli smo prema Vukovaru s autobusne stanice u Krku. Na put su krenuli osmaši OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk i OŠ “Malinska –Dubašnica” u pratnji svojih učitelja. Iako smo krenuli rano ujutro cijeli put, koji je trajao 7 sati, proveli smo budni.

U 12.00 sati smo stigli u Vukovar. Imali smo ručak u restoranu Istra. Oko 13.00 sati započela su nam predavanja. U prvom predavanju prošli smo kronologiju Domovinskoga rata. Na drugom predavanju više se pričalo o samom gradu Vukovaru i njegovoj važnosti u Domovinskom ratu. Slijedila je raspodjela po sobama. Za slobodno vrijeme koje je uslijedilo, profesorice su odlučile da ćemo posjetiti Muzej vučedolske kulture. Vratili smo se u Memorijalni centar Domovinskog rata te otišli na večeru. Uslijedio je party na brodu. Kada je party završio, vratili smo se u hostel te otišli na spavanje.

Sljedećeg jutra odjavili smo se iz hostela i krenuli prema autobusima u znanju da nas čeka naporan dan. Prvo smo posjetili Vukovarsku bolnicu. Slušali smo o njezinoj ulozi u Domovinskom ratu. Nakon bolnice otišli smo na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje su pokopani branitelji i civilne žrtve. Sljedeće mjesto je bila masovna grobnica Ovčara gdje su ubijali civile. Nakon masovne grobnice otišli smo na mjesto gdje su maltretirali žrtve, koje je danas pretvoreno u muzej. Ondje su ispisana sva imena civilnih žrtava. Otišli smo u Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje su nas bolje upoznali s Trpinjskom cestom i tenkovima. Zatim smo otišli u franjevački samostan gdje se pričalo o napadu na crkvu. Vratili smo se u hostel te smo otišli u vojarnicu gdje smo učili o minama. Uslijedio je ručak. Poslije ručka sve škole su otišle na predavanje o miru i na završni kviz. Bilo je veoma napeto jer su Osnovna škola “San Nicolo” i Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk otišle u produžetke tj. u borbu za prvo mjesto. Prvo mjesto zauzela je naša škola, a predstavnik MŠ Krk bio je Nino Strčić. Nakon napornog dana svi smo bili spremni na odlazak kući. Doma smo stigli u 23.30.

Katarina Depikolzvane, 8.r.