Posjet Vukovaru učenika osmih razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk

U petak 31. svibnja 2024. u ranim jutarnjim satima uoči neviđenog kišnog nevremena na otoku Krku učenici svih područnih škola OŠ Fran Krsto Frankopan Krk krenuli su na terensku nastavu u Vukovar koja se već niz godina realizira uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj terenske nastave je upoznati učenike osmih razreda sa značenjem grada Vukovara u obrani države u Domovinskom ratu te istaknuti važnost uloge koju je Vukovar imao u stvaranju samostalne Republike Hrvatske.

Nakon dolaska u Vukovar razgledali smo Memorijalni centar Domovinskog rata te poslušali zanimljivo predavanje na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar.

Nakon predavanja smjestili smo se u hostel Dubrovnik te pješice krenuli u istraživanje grada Vukovara. Posjetili smo 50 metara visok Vukovarski vodotoranj simbol stradanja i otpora grada u Domovinskom ratu. Vodotoranj su tijekom rata teško oštetile srpske snage te je primio oko 640 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora grada. S njega se pruža jedinstven pogleda na prirodne ljepote grada Vukovara (rijeku Dunav, brojne zelene oaze, kulturne znamenitosti).

Nakon jedinstvenog pogleda s Vodotornja krenuli smo u istraživanje baroknog centra grada. Prošetali smo mostom na rijeci Vuki nazvanom po francuskom dragovoljcu koji je izgubio život braneći Vukovar (Jean – Michaelu Nicolieru). Na tom se pješačkom mostu nalazi i zanimljiva granica između Slavonije i Srijema. Nažalost, imali smo premalo vremena da uživamo u centru grada s obzirom da smo žurili spremiti se natrag u hostel s obzirom da su učenici imali organiziranu zabavu na brodu na Dunavu.

Drugi dan čekalo nas je mnogo destinacija koje je trebalo posjetiti. Počeli smo s Crkvom Svetog Filipa i Jakova koja se nalazi u sklopu franjevačkog samostana u Vukovaru. S duljinom od 58 metara, treća je najdulja crkva u Hrvatskoj, nakon zagrebačke i đakovačke katedrale.

Nakon zanimljivog predavanja franjevca u spomenutoj crkvi krenuli smo u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Dr. Juraj Njavro. Bolnica je u prošlosti imala ključnu ulogu u Domovinskom ratu.

2.5.1991.god. Hitna služba Medicinskog centra Vukovar se uključuje u zbrinjavanje ranjenika u Borovom Selu, a tijekom srpnja je formirana ratna kirurgija i opremljeno protuatomsko sklonište.

Do 20. studenog 1991.god. bolnica je zbrinula 4000 ranjenika, od kojih je 2250 podvrgnuto dugotrajnim operacijama. Na bolnicu je padalo svakodnevno prosječno 700 granata. Liječnici i ostalo osoblje je danonoćno radilo u vrlo teškim uvjetima, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode. Nakon 20. studenog 1991.god. odvedeno i pogubljeno na Ovčari je 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 18 djelatnika bolnice.

Nakon potresnih slika iz bolnice nastavili smo put prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Na mjestu masovne grobnice postavljeno je 938 bijelih, mramornih križeva, koji predstavljaju broj ekshumiranih žrtava. Na Memorijalnom je trgu 5.8. 2000. godine svečano otkriveno brončano spomen – obilježje s vječnim plamenom, rad prof. Đurđice Ostoje.

Potreseni tužnim ljudskim sudbinama, nastavili smo naš put prema još jednom tragičnom odredištu Ovčari.

Najprije smo posjetili nekadašnji hangar, danas Spomen dom Ovčaru, koji čuva sjećanja na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice koji su nakon mučenja naposljetku pogubljeni.

Nakon cjelodnevnog mučenja odvezeni su na oranicu u blizini hangara gdje ih je čekala iskopana jama. Njih 200 smaknuto je hicima i zakopano u zajedničku jamu bez ikakvih obilježja. Na tom se mjestu danas nalazi predivan spomenik ranjene golubice (inače simbola mira).

Nakon priča o potresnim ljudskim sudbinama bilo je vrijeme za povratak u hostel i kratki odmor. Popodne smo nastavili naš put prema Školi mira u kojoj nas je čekalo natjecanje u znanju. Učenici svih škola natjecali su se u kvizu o znanju iz Domovinskog rata. Ponosni smo na osvojeno drugo mjesto učenika naše škole. Nakon kviza slijedio je kulturni dio programa.

Najprije smo posjetili Muzej vučedolske kulture gdje smo saznali da su Vučedolci prvi pripitomili psa, uzgajali goveda, proizvodili pivo, vozili kola na četiri kotača… Također, prvi su zabilježili datum u povijesti čovječanstva (najstariji indoeuropski kalendar). Vučedolci su bili i sjajni umjetnici te smo imali prilike diviti se remek djelima keramičke proizvodnje.

Obogaćeni novim spoznajama uputili smo se prema našem zadnjem odredištu Gradskom muzeju Vukovar.

Gradski muzej Vukovar smješten je u prostoru veličanstvenog dvorca Eltz.

U muzeju se sustavno prikuplja, čuva, obrađuje i predstavlja baština vukovarskoga kraja. Za javnost je otvoren 1948. zahvaljujući donaciji umjetnina i vrijednih predmeta koje je muzeolog Antun Bauer donirao rodnomu gradu.

Imali smo prilike vidjeti različite stare predmete, a posebno su nas se dojmila prekrasna zlatna ogledala, stari nakit, stare novine itd.

Obogaćeni novim kulturnim spoznajama u 17 sati krenuli smo prema otoku Krku. Na otok smo stigli u ponoć umorni, ali puni dojmova i novih spoznaja. Vukovar se pokazao kao prekrasan grad koji unatoč teškoj prošlosti živi u punom sjaju kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota.

Nadamo se da ćemo opet imati prilike posjetiti ovaj divan grad.

(Antonia Martinčić Hržić, prof.)