Robotrka na prstenac

U Krku je održano 10. kup natjecanje “Robotrka na prstenac”

U subotu, 17. lipnja 2023. godine, na Trgu krčkih glagoljaša, održano je 10. kup natjecanje “Robotrka na prstenac” uz veliki odaziv učenika i mentora.

Svoja znanja i vještine odmjerilo je 138 sudionika u 35 ekipa s područja Istarske i Primorsko-goranske županije, i to iz Pule, Fažane, Medulina, Rovinja, Barbana, Pazina i Krka.

Ovo je 3. natjecanje u organizaciji OŠ „Fran Krsto Frankopan“ i Kluba informatičara otoka Krka – KIOK, uz podršku Grada i Turističke zajednice Grada Krka.

Pravila natjecanja sastavljena su na osnovama drevne Trke na prstenac koja se tradicionalno održava u Barbanu, no umjesto konja, u trci se natječu roboti kojima se upravlja pomoću računala.

Cilj natjecanja je popularizacija robotike i poticanje mladih na bavljenje tehnikom.

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Tri mušketira“ iz OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk u sastavu: Filip Jurešić, Marin Braut i David Rimbaldo uz mentoricu Ivonu Klarić.

Drugo mjesto, također je osvojila ekipa škole domaćina – „NDN“ u sastavu: Doria Arabadžić, Nika Grgantov i Nikola Bogović uz mentoricu Ivonu Klarić.

Treće mjesto osvojila je ekipa „Arduino III“, Društvo za robotiku Istra Pula u sastavu: Ivan Lipljan, Ian Prašina Beever i Ian Kosanović uz mentora Dragana Pantića.

Također, sudjelovali su učenici iz Centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula koji su proglašeni  najcool ekipom.

Finalna utrka održat će se u Barbanu u sklopu manifestacije Trka na prstenac koja će se održati trećeg vikenda u kolovozu.