Trećaši istražuju u Parku prirode Učka

U srijedu 18. listopada učenici trećih razreda održali su terensku nastavu u Parku prirode Učka u sklopu cjelogodišnjeg projekta Male tajne Primorsko-goranske županije. Zbog brojnosti bili su podijeljeni u 2 grupe i svaka je imala svog vodiča. Terenska nastava se sastojala od dva dijela: istraživanja na poučnoj stazi te razgleda multimedijalne, interaktivne izložbe. Na poučnoj stazi Stražica-Sapaćica učenici su upoznati sa zaštićenim područjem te pravilima ponašanja u njemu. Iskusili su ljepote Ćićarijske šume, slušali ptice, pronalazili različite biljke, gljive, lišajeve te se snalazili u prostoru pomoću kompasa i mahovine.

Postav stalne izložbe u muzeju podijeljen je u tematske cjeline: Tunel, Dom, Planina, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Učenici su otkrivanjem učili o krškim podzemnim oblicima i zaštićenim životinjskim vrstama podzemne faune. Imali su  priliku otkriti i kako se šišmiši snalaze u prostoru te se okušati u noćnom letu obroncima Učke u potrazi za hranom. Saznali su kako su živjeli ljudi na Učki i Ćićariji, kako su gradili suhozide (gromače) te utjecali na oblikovanje krajolika Parka.

Pravo oduševljenje izazvala je kinetička maketa reljefa Učke i Ćićarije koja, odabirom jedne od 14 tema na ekranu, “izranja” iz pradavnog oceana Tethys. Upotrebom novih tehnologija, priča na interaktivnom ekranu i projekcija na maketi vodili su ih  kroz povijest Učke, od daleke geološke prošlosti do današnjih dana. Učenici su istraživali biljni i životinjski svijet parka te slušali i čitali o umjetnicima i istraživačima koji su na obroncima Učke i Ćićarije pronašli nadahnuće. Imali su priliku upravljati interaktivnim izloškom te uživati u 360° pogleda koji se pruža s Vojaka na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima te okolne planinske vrhove kroz različita godišnja doba te  pogledom na zvjezdano nebo nad Učkom.

filmu pogledajte zanimljivosti s poučne staze i izložbe, a svim ljubiteljima prirode i znatiželjnim istraživačima toplo preporučujemo posjet PP Učka.

                   Učenici 3. a, 3. b i 3. c razreda s učiteljicama Anom, Ivom i Karmelom