ZDRAVA PREHRANA je ZDRAVA NAVIKA 3.a i 3.b razreda

U srijedu 13. veljače, školska medicinska sestra Irena Mrakovčić održala je predavanje trećim razredima. Tema predavanja bila je «Zdrava prehrana». Mogli bismo reći da je to bio odličan uvod u nadolazeće Valentinovo, ako slijedimo izreku „ Ljubav ide kroz želudac“.

Sestra Irena podsjetila nas je da se zdrava prehrana temelji na 5 obroka u danu. Tri glavna obroka (zajutrak, ručak i večera) i dva međuobroka (doručak i užina). A što je to zdrava prehrana? Ako se želimo zdravo hraniti, znači li to da ne smijemo jesti nama tako privlačne slatkiše i grickalice?…na mnoga pitanja sestra Irena odgovorila je kroz zanimljivu prezentaciju. Savjetovala nas je da ne preskačemo obroke, da nam obroke čini raznobojno i raznovrsno voće i povrće, da pijemo dovoljno mlijeka i jedemo mliječne proizvode, da jedemo meso, perad, ribu, jaja i mahunarke te da budemo umjereni pri uzimanju slastica i zašećerenih napitaka.

Nakon provedene prezentacije, sestra Irena rado je zavirila u kutije za marendu učenika koji nose marendu od kuće i bila je jako zadovoljna viđenim. Pored sendviča sa sirom, tunom, mliječnim namazom našle su se jabuke, orašasti plodovi i pokoja poslastica.

Na sreću svih nas, sestra Irene dala nam je zeleno svijetlo za slatkiše (dobivene i poklonjen bombonjere simpatija), ali je naglasila da budemo umjereni u svemu.

Nema zdrave i nezdrave hrane, postoji samo zdrava ili nezdrava navika!