Vrbenske kanturice u Lisinskom

KANTURICE (2)

U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, povodom Dana Grada Zagreba 30. i 31. svibnja održano je 3. natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe u organizaciji Zagrebačkog glazbenog podija Centra za kulturu Trešnjevka. Drugoga dana natjecanja u kategoriji manjih vokalnih skupina sudjelovale su i naše Vrbenske kanturice pod vodstvom učitelja Ivana Pavačića, uz podršku Vrbničkog kulturnog društva Frankopan i potporu Općine Vrbnik.

Petnaest okupljenih ansambala iz Zagreba, Dalmacije i Hrvatskog primorja izvelo je program a cappella i uz pratnju tradicijskih instrumenata. Nastupilo je ukupno 300 pjevača okupljenih u zborove, klape i male vokalne sastave. Uz Vrbenske kanturice nastupili su: Feral, Zwizde, Ethnotine, Koralde, Prvi komin Snježanin, KUD Mladost, klape Žrnovnica, Kastav i Zvonejski kanturi te zagrebački zborovi Panis angelicus, Ivan Kukuljević Sakcinski i Concordia discors te Ženski zbor KUD-a Učka Matulji. Pobjednici kategorija: Mješoviti vokalni ansambl Prvi komin Snježanin, Ženska klapa Kastav i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors na jesen će nastupiti i na gala koncertu Zlatni zborovi. Stručno povjerenstvo činili su glazbeni pedagozi, dirigenti, skladatelji i muzikolozi: Vlado Sunko, Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta i Marina Jurković koja je koordinirala organizaciju ove manifestacije.

Vrbenske kanturice nastupile su u sljedećem sastavu: Dina Antić, Miriam Volarić, Iris Magaš, Ana i Mara Vadnov, Veronika Jurešić i Mariza Renčić. Izvele su Popuhnul je tihi vetar, Igralo mi zlatno jabelko, Verbniče nad moren, a uz zadnju skladbu zasopli su na sopeli učitelj Ivan Pavačić i Ivo Volarić. Svečano odjevene u tesnek, tradicionalnom izvedbom starinskih domaćih napjeva u obradi Ivana Pavačića osvojile su visok broj bodova i srebrnu plaketu. Mlade pjevačice mogu biti ponosne što su sudjelovale na ovakvoj manifestaciji uz tako izuzetnu konkurenciju i što su mogle čuti zaista vrhunske izvedbe ostalih izvođača.

Čestitamo Vrbenskin kanturican, i neka dalje pjesmom pronose ime našeg Vrbnika i otoka Krka!

učiteljica Dina Valković

Odgovori