Krčki gradonačelnik primio učenicu Paulu Marić, finalisticu Hippo olimpijade iz engleskog jezika

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić18. listopada 2023. godine, u svom je uredu primio krčku učenicu Paulu Marićfinalisticu Hippo olimpijade iz engleskog jezika nedavno održane u Rimu, i to u društvu profesorice engleskog jezika, ujedno i mentorice Dane Bajčić te ravnatelja Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk Serđa Samblića. Druženju se, u ovoj iznimnoj prigodi, priključila i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Andreana Gluvaković.

Podsjetimo, Hippo olimpijada iz engleskog jezika najveće je svjetsko natjecanje te vrste, a provodi se jednom godišnje. Njegov je glavni organizator međunarodna neprofitna organizacija Global Hippo Association osnovana 2012. godine sa svrhom promicanja učenja engleskog jezika. To natjecanje ima za cilj poticanje natjecateljskog duha među mladima koji pokazuju interes za učenjem engleskog jezika, uz jačanje suradnje među učenicima i učiteljima. Natjecanje se organizira u tri kruga – na školskoj, državnoj (polufinalnoj) i međunarodnoj (finalnoj) razini, i to u različitim kategorijama, ovisno o dobi natjecatelja. Ove godine, u sklopu 11. izdanja Hippo olimpijade sudjelovalo je ukupno 83.285 učenika iz 60 zemalja svijeta, a u veliko finale plasiralo ih se svega 223. Ono je održano u Rimu, između 27. i 29. rujna, a Grad Krk i Osnovna škola Fran Krsto Frankopan, po prvi su put ondje imali svoju predstavnicu. Učenica 6.b razreda Paula Marić, pod mentorstvom Dane Bajčić, prethodno je postigla drugi najbolji rezultat na državnoj razini čime je ostvarila direktan plasman u finale, ušavši time u respektabilnu skupinu od 0,0027 posto najboljih učenika. Samo natjecanje podrazumijevalo je testiranje jezičnih vještina: čitanje s razumijevanjem, slušanje s razumijevanjem, pisanje, govorenje, kao i poznavanje gramatike. Paula Marić u svojoj kategoriji postigla je izniman uspjeh – 10. mjesto, odnosno, sedmi najbolji rezultat pored 50 natjecatelja. A koliko je konkurencija bila jaka govori i činjenica da su Paulu od zlata dijelila svega četiri boda.

– Iznimno me raduje ovaj današnji susret, uveo je Vasilić, jer nije svakodnevno da gradonačelnik ima priliku primiti učenicu i njezinu mentoricu koje imaju iskustvo Hippo olimpijade na kojoj su ostvarile izniman rezultat. Tome u prilog ide činjenica da je ovo respektabilno natjecanje na početku, u kontekstu školske razine, okupilo više od 83.000 natjecatelja, nakon čega je uslijedila državna, pa međunarodna, odnosno finalna razina na koju su se plasirala svega 223 najbolja učenika iz cijelog svijeta. Unutar te konkurencije, naša je učenica zaslužila mjesto među 10 najboljih natjecatelja, što je zaista fascinantno, i na čemu treba iskreno čestitati, priznao je Vasilić.

– Hippo olimpijada, kazala je Bajčić, ima više kategorija koje ovise o uzrastu natjecatelja – maleni Hippo (treći razredi osnovne škole), Hippo 1 (četvrti i peti razredi) u sklopu koje se natjecala i Paula, zatim Hippo 2 (šesti razredi) i Hippo 3 (sedmi i osmi razredi). Na isti način, po razredima, kategorizirana je i srednja škola. Moram priznati kako je ovo natjecanje među našim učenicima izazvalo značajan interes, tim više što Agencija za odgoj i obrazovanje natjecanja iz engleskog jezika priređuje samo za osmaše, iako se radi o predmetu s kojim se učenici susreću već u prvom razredu. Prema tome, kako bismo zadovoljili interese i ambicije učenika naše škole, upustili smo se u organizaciju ovog natjecanja koje i mlađim osnovnoškolcima pruža mogućnost da pokažu ono što znaju. Za natjecanje se tako prijavilo 150 naših učenika, no kako su opći uvjeti rigorozni, na državnu razinu plasiralo se svega 10 posto najboljih iz svake od kategorija. Iz naše škole državnoj je razini pristupilo 14 školaraca – devetero iz Matične škole Krk, troje iz Područne škole Vrh te po jedan učenik iz područnih škola Punat i Vrbnik, s time da je Paula ondje postigla drugi najbolji rezultat, što joj je osiguralo odlazak u Rim i, naposljetku, zavidan plasman među 10 najboljih natjecatelja u međunarodnoj konkurenciji, zaključila je Bajčić.

Na kraju druženja, učenica Paula Marić i mentorica Dana Bajčić, temeljem Odluke o nagrađivanju učenika i mentora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk, primile su novčane nagrade i poklon u vidu atraktivne foto-monografije Ljepote otoka Krka, autora Srđana Hulaka.

(Tekst i slike preuzeti s Portala Grada Krka)