Godina čitanja obilježena čitanjem i pripovijedanjem

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Upravo zato je 2021. godina bila pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno. (iz medija)

Povodom proglašenja Godine čitanja u našoj su se školi odvijali zanimljivi susreti čitanja i pripovijedanja. U školskoj je knjižnici tijekom rujna i listopada knjižničarka Irena Žgaljić Magašić čitala slikovnice i kratke priče učenicima od prvog do četvrtog razreda. Osim čitanja provjeravalo se i razumijevanje pročitanog te prepričavalo uz glumu.

U organizaciji Školske knjige 8. listopada 2021. kod nas je gostovala pripovjedačica Margareta Peršić koja je učenike mlađih razreda oduševila neuobičajenim i slikovitim pričanjem priče. Na rastanku smo joj darovali prošlogodišnji broj našeg školskog lista, a u novom broju moći ćete pročitati njen intervju kojeg su zabilježile mlade novinarke četvrtog razreda.

Tijekom jeseni škola je primila i neočekivanu donaciju za kupnju novih lektira koje su obogatile dosadašnji fond naše školske knjižnice. Čitanje novih knjiga i naslova omogućila nam je turistička agencija Mare Tours, a njenim vlasnicima ovom prigodom puno, puno zahvaljujemo.

Donacijom nas je u prosincu iznenadila i Općina Vrbnik koja je zaslužna da su u knjižnicu stigla još po dva nova naslova lektira za svaki razred predmetne nastave, sveukupno osam novih naslova knjiga. Puno hvala!

Naša škola uskoro slavi pedeset godina postojanja sadašnje školske zgrade, a fond školske knjižnice u većini datira iz tog razdoblja. Voljeli bismo zastarjeli fond i uništene knjige polako, tijekom narednih godina, zamijeniti novima i buduće godine poučavanja i čitanja u ovoj školskoj zgradi dočekati u obnovljenom ruhu s još pokojim novijim naslovom.

Kad malo bolje pročitamo ovaj tekst, vidimo da se nije samo Područna škola Vrbnik uključila u obilježavanje Godine čitanja već s njom i roditelji te mjesna zajednica u vidu donacija te poticanja i njegovanja čitalačkih navika u slobodno vrijeme svoje djece.

Završit ćemo citatom: „Pročitajte – i cijeli svijet će vam se otvoriti.“  i nastaviti čitati, čitati i nanovo čitati.

knjižničarka Irena

Odgovori