Novi „stari“ mural

Na početku nove nastavne godine učenici i učitelji naše škole kao i svi posjetitelji moći će vidjeti novi mural koji se nalazi na kraju hodnika prvoga kata gdje su smješteni učenici predmetne nastave.

Mural je osmislila i naslikala naša bivša učenica Miriam Volarić sada studentica 5. godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. S obzirom da se na tom mjestu nalazio stari mural kojeg je Miriam naslikala 2015. godine kada je završavala osmi razred i koji je bio već u pomalo lošem stanju, razvila se ideja o novom radu prigodom 50. obljetnice školske zgrade. Iako je tekst napisan na glagoljici, većini naših učenika neće biti problem pročitati što piše jer dobar dio njih zna glagoljicu i sudjeluju u Ljetnoj školi glagoljice, a za one koji ne znaju možda je i ovo prilika da se motiviraju za učenje glagoljice koja je u Vrbniku itekako prisutna.

Hvala Miriam na prelijepom muralu kojeg je naslikala u svojoj osnovnoj školi i želimo joj sreću u daljnjem školovanju.

Povodom obilježavanja

50 godina školske

zgrade u Vrbniku 2023.

Stog nek živi škola ova

učitelji skupa s njom

Bog nek poživi i nas đake

sve veseljake.

Tekst je ispisan na uglatoj glagoljici na zidu prvog kata u PŠ Vrbnik s velikim ukrasnim inicijalom preuzetim i vrbničkog misala iz 13. stoljeća. Odlučila sam se za glagoljicu u čast naših svećenika glagoljaša koji su prvi bili nositelji pismenosti na ovim prostorima. Drugi dio teksta poznata je studentska himna „Gaudeamus igitur“ prilagođen za osnovnoškolski kontekst. Tako je prijašnja slika jedrilice koju sam oslikala po završetku svog osnovnoškolskog obrazovanja otplovila u sjećanje, a novonastali mural svjedoči o recentnijem događaju u arhaičnom stilu.

Vidjet ćemo kako će on odolijevati zubu vremena…

Miriam Volarić

Odgovori