Obilježavamo Dan sindroma Down

21. ožujka svake se godine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ovaj je datum odabran kako bi označio jedinstvenost ovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.


Down sindrom najčešći je genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Prve simptome ovog sindroma opisao je John Langdon Down u 19. st., dok je Jerome Lejeune gotovo sto godina kasnije otkrio da se radi o genetskom poremećaju kod kojeg dolazi do trisomije na 21. kromosomu. To znači da na 21. paru kromosoma postoji višak jednog kromosoma ili jednog dijela
kromosoma.
Mnogi podaci pokazuju da se u prosjeku jedno od 650 djece rađa s Down sindromom. Ovaj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Postoji preko 50 karakterističnih obilježja Down sindroma, a njihov se intenzitet razlikuje od osobe do osobe.

Najčešća karakteristična obilježja djeteta s Down sindromom su mišićna hipotonija, okruglo lice, široki vrat, kosi položaj očnih otvora, abnormalni oblik uški, kratke šake, malena usta te neproporcionalno veliki jezik, kratke i široke ruke i noge te kraći prsni koš. Obilježavanjem ovog dana želi se upoznati i ukazati na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Iva Žužić, školska psihologinja

U galeriji možete vidjeti fotografije naših šarenih i rasparenih čarapa u znak podrške!

Odgovori