Odličan rezultat na literarnom natječaju za krčke školarce na temu „Krčka zima“

Završio je natječaj multimedijalne udruge Krčka beseda i internetskog portala otok-krk.org za najbolji literarni uradak na temu Krčka zima. Žiri u sastavu: Neda Milenkovski, prof. Ema Jedrlinić i prof. Daria Papa pregledao je prispjele radove i odlučio dodijeliti nagradu u kategoriji osnovnoškolaca Tonki Šušak, iz Vrbnika, učenici 4. razreda Osnovne škole, te srednjoškolki Marini Cvelić, iz Brzaca, učenici 3. razreda krčke Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, smjer: Hotelijersko – turistički tehničar.

Plakete i knjige bit će im svečano uručene 21. ožujka 2023. na tradicionalnoj proslavi Dana pjesnika i pjesništva, a članske iskaznice krčke Gradske knjižnice dobit će ranije da ih mogu koristiti.

Čestitke našoj učenici Tonki Šušak na osvojenoj nagradi i želimo joj da napiše još puno lijepih priča i pjesama.

Ovdje možete i pročitati Tonkin uradak:

Čarobni Krk

Pismo srnice Jelice prijateljici vjeverici Bistrici

Bok draga moja Bistrice!

Pišem ti ovo pismo jer sam saznala nešto nevjerojatno! Navodno, tu na Krku postoji neka začarana zemlja. Javio mi je to maličić Malić. Da je to saznao od one djece, što ih je prisluškivao dok je za ručak opet jeo šurlice. Već se i sav udebljao od tolikih šurlica.

Čuo je da tu postoji neka zemlja začarana. Možda se skriva iza gromače, ili među krošnjama poprivića. Ma stvarno ne znam gdje se skriva ta zemlja! Zato ti i pišem, da ti to malo provjeriš tamo kod vas na drugoj strani otoka. Sad ću napisati i zecu Dugouškecu da to malo i tamo oko Punta pretraži. Jer negdje je tu na otoku.

No, ne znamo gdje. E tu nastaje problem! Puno bi nam ta djeca olakšala da su nam rekla malo pobliže, a ne „to vam je tamo neko daaleekoo, daaleekoo mjesto. Da su nam barem dali neki trag. Kao „ej, to vam je tamo kod Malinske, Vrbnika, Krka…Ništa!

Apsolutno ništa! Samo to vam je tu negdje na Krku! A ono, baš im i nije neka fora.

Pitat ću ja malo sovu Mudricu, ako je ona možda tamo nekada bila. Jer ona je bila svugdje. Preletjela je cijeli, cjelcati otok. Baš mi je neki dan za laku noć ispričala priču da je bila i malo do Cresa. Zamisli!

A ako mi uopće i pronađemo tu čarobnu zemlju ovako ćemo napraviti: nazvati ćemo je Smješkica. Zastava će joj biti žute i svjetlo plave boje. Na njoj će biti jedan veliki smješkić.

No to neka ostane među nama. Ne znam ja dal´ je Malić opet popio previše Cedevite ili se prenatrpao šurlica. Možda Malić treba ići na pregled za sluh ili možda staviti slušni aparatić. Provjeri ti to malo sa svojim izvorima pa mi se povratno javi, mislim za tu čarobnu zemlju…

Drugi tjedan Jelica opet piše Bistrici

Ej, znaš što sam saznala! Upravo mi se došla javiti Mudrica. Ima novi šumomobil! Nazvala ga je Mrakonja je je stvarno mrak! Sastavljen je od najkvalitetnijeg žira na otoku. To ju je koštalo, sigurna sam. I ne samo to, saznala sam o čarobnoj zemlji!

Nisam dugo pisala jer je pošta preskupa za ovako kratko pismo. Brzonogi skupo naplaćuje svoje poštarske usluge! Inače bih ti pisala češće (ali znaš mene i moje financijsko stanje).

Tek mi je sada Mudrica rekla da zapravo mi svi na Krku živimo u toj čarobnoj zemlji.

Znači, ništa od naše potrage. Nisam baš sigurna kako to ona misli, ali Mudrica kaže da se ta čarolija događa zimi, posebno oko Božića i kada, ako imamo sreće, padne snijeg.

Meni je zimi najljepše u mojoj duplji, kad zatvorim vrata i prozore, ušuškam se u dekicu, upalim mrakulju (žarulju koja proizvodi mrak) i odoh ja u krpe… Ali danas sam prvi puta otvorila svoje velike teške dvornice i da, stvarno sve je tako prekrasno i bajkovito. Tiho je i mirno, guštam u mirisu mora kojeg mi donosi bura, a u daljini svjetlucaju božićne lampice.

I na kraju, djeca su zapravo govorila istinu, samo neki put ne vidimo ono što nam je pred nosom nego mislimo da se čarolija događa negdje drugdje.

No, moja prijateljice Bistrice sada ti pak moram prestati pisati (opet poštarina).

Pa da završim, puno pozdrava, pusica i ljubavi šaljem ti ja i svi stanovnici naše šumice!

Tvoja srnica Jelica

U šumici pokraj Kozice, 30.11.2022.

Tonka Šušak

 

(preuzeto: otok-krk.org)

Odgovori